26 milliarder brukte vi på bistand i 2015. Pengene går til mange store organisasjoner (som allerede har store fond på bok, eksempelvis Røde Kors), men også til litt mindre opplagte prosjekter, som gatelys i Somalia og yoga i Serbia. Eller hva med en million til AFAC, det arabiske fondet for kunst og kultur? Den arabiske verden har jo knapt med dollar nå når oljeprisen har sunket, og er det noe Norge er opptatt av, så er det arabisk kunst og kultur. I hvert fall kulturen. Den er så viktig at vi importerer den i form av dem som utøver den.

20 milliarder går til store organisasjoner. Men det er plenty å hente for mindre organisasjoner også.

Noen er flinkere enn andre til å skrive formelle søknader. Særlig har de vært flinke ved Rogaland Kurs og Kompetansesenter, som fikk 4,7 mill. til «Samarbeidsprogram med Aserbajdsjans utdanningsdepartement for å styrke yrkesopplæring innen energisektoren. De har vært på hugget lenge i Rogaland Kurs og Kompetansesenter, skjønt enkelte prosjekter har ikke gått så bra, og i 2013 måtte de stenge sine kontorer i Namibia. De kunne nok prioritert websiden sin litt mer også, den siste nyhetssaken er nettopp den om Namibia i 2013.

Dagens Næringsliv presenterer en liste over alle mottagere av penger fra det norske bistandsbudsjettet i 2015. Listen er lang, så vi nøyer oss med et lite utsnitt:

bistand1

Vi lurer på hva prosjektet «Undefined» (udefinert) er. 78,5 millioner synes raust til noe man ikke vet hva er. Og hvorfor er det overføringer til Politidirektoratet over bistandsbudsjettet? Eller til Universitetet i Oslo? Eller SSB? Hva med Meteorologisk institutt?

Mange av postene går til ulike regjeringer og finansdepartementer i afrikanske land. Men vi har slettes ikke glemt våre naboer av den grunn:

bistand6

Danskene skal vel også ha litt, stakkar. Vi må hjelpe dem som hjelper de andre. I gamle UNI Forsikring hadde vi et motto om å hjelpe den som hjelper kunden. Det var nok i en litt mindre skala … 

Det er mye penger som går til «styrking» av ulike eksisterende prosjekter. Det er greiest på den måten. Disse prosjektene er allerede godkjent, og da er det lettere å få påfyll enn å starte nye prosjekter. Noen av dem varer også mer eller mindre evig.

I 2014 satte Aftenposten opp en illustrasjon over land som mottok bistandspenger fra lille Norge (bare hvis du lurer på hvorfor disse svømmebassengene til Stoltenberg aldri ble fylt):

bistand

 

Vi støtter mange universiteter rundt omkring, men Harvard??

bistand3

New York?

bistand5

Hvilke stortingsrepresentanter har vært på smøre studietur til Thailand?

bistand4

Jo mer jeg scroller meg nedover blant ukjente forkortelser og akronymer, jo mer lurer jeg på hvorfor det skal være så vanskelig å si nei. I barneoppdragelsen regnes det som en bra ting for barna at de voksne setter grenser. Det inspirerer til eget initiativ og måtehold.

Hvor er de voksne politikerne her som kan si nei? Meld dere! Vi synes at man godt kan knipe inn en million her og en million der. Vi må slutte å se alt i promiller og prosenter av statsbudsjettet. Og hvis man på død og liv må sette dette i perspektiv, er driftsbudsjettet for Oslo i 2017 på 54 milliarder. Bistanden er dermed omtrent på et halvt Oslo-budsjett. Driftsutgiftene for Bergen kommune vil i 2017 bli 19,3 milliarder, altså et godt stykke under de 26 milliardene vi har tenkt å gi bort til resten av verden.

Man kniper inn på kommunebudsjettene så fort man har sjansen, men bistandsbudsjettet er blitt en hellig ku. For da er det snakk om de fattigste av de fattige, og småpartiene på vippen får helt krupp og fnatt bare man ymter frempå. Men nå gjelder det å svinge øksa. Norge er ikke så rikt lenger, selv om ikke alle har merket det i egen lommebok enda.

For min del vil jeg heller støtte lokale prosjekter i Norge enn yoga i Serbia.

Andre poster som kunne være interessante å google mens vi først er i gang:

bistand7

Man får følelsen av at det mangler både styring og kontroll. Jo lenger unna giveren (Norge) jo lettere å bløffe til seg penger. Hvor mange er det egentlig som administrerer alle disse 1500 prosjektene?

Vi håper at noen som har litt flere ressurser enn oss kan gjennomgå hele listen og stille UD til ansvar.

Dagens Næringsliv