I VGs nettutgave kan vi idag få en fornemmelse av at en slags erkjennelse er underveis. Med et bilde av migranter i Middelhavet og en overskrift som lyder: «Menneskesmuglere spekulerer i at vi plukker opp folk i nød». Dette kan vi ikke huske å ha sett VG mene før, så vi klikker oss litt spent inn på artikkelen for å lese mer.

 

vg

Over selve artikkelen er overskriften «Dilemmaet i Middelhavet».

At stadig flere legger ut på flukt også fordi våre skip redder titusenvis, gjør dilemmaet større og vanskeligere. Vi vet at menneskesmuglere spekulerer i at vi plukker opp folk i nød, og at smuglerne kynisk sender ut flyktninger i dårligere, overfylte båter.

Båter som Siem Pilot plukker folk opp 12 nautiske mil utenfor Libyas kyst. Det er så nær de kan gå og fremdeles befinne seg i internasjonalt farvann. Hadde de hatt sjangsen så ville de nok ha gått enda nærmere kysten. Ja kanskje så nær at migrantene kunne lagt på svøm ut til båten fremfor å betale menneskesmuglere for å bli plassert som sild i tønne i livsfarlige små gummibåter. For båtene menneskesmuglerne nå bruker er mye mindre enn de var tidligere. Menneskesmuglerne vet nøyaktig hvor alle «redningsbåtene» befinner seg til enhver tid. Det er ingen tilfeldighet at det sitter 2000 i mange små gummibåter personer klare til opplukking hver gang Siem Pilot er i nærheten.

VG mener at vi må gjøre noe for å forhindre alle drukningsdødene. Vi må gjøre noe tidligere.

Derfor må innsatsen inn tidligere. Vi må gjøre mer for at folk ikke legger ut på den farefulle ferden.

Her lyser løsningen mot oss: Kall hjem Siem Pilot. Og alle de andre fartøyene. DET vil forhindre at 4000 vil drukne til neste år. Men denne konklusjonen makter ikke VG å nå. Istedet trekker de inn grensekontroller innad i Europa som en del av problematikken.

Men egen grensekontroll er bare en kortsiktig løsning som rammer reisende og handelen. Derfor er det EU som må ta grep.

Hvorfor er en egen grensekontroll en kortsiktig løsning? Nei, det kan jeg ikke se. Jeg tror også at de reisende heller vil ha passkontroll enn fri flyt av migranter. Helt på slutten så faller hele artikkelen sammen i en røre av at det er EU som må gjøre noe,»vi må jobbe sammen» og at det er vårt ansvar å gjøre landene de kom fra bedre!

Dette er problemstillinger som krever langsiktige, felleseuropeiske svar. Vi må jobbe sammen for å ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglerne, hindre at folk dør på flukt og ikke minst bidra til å gjøre det mer attraktivt å bli værende i landene migrantene drar fra.

Hvis VG hadde fulgt med i timen og kunnet noe om økonomiens bidrag til migrasjon (start med å lese Collier), så ville de ha visst at økt velstand i den tredje verden betyr at flere har råd til å migrere til Europa. Det er altså ingen løsning å redde Afrika fra seg selv. Og det har Vesten holdt på med i mange tiår allerede. Med det resultat at befolkningen har økt eksponensielt og at det stadig blir flere som vil til Europa. Dessuten har vi ikke tid.

Norge kan gjøre noe umiddelbart for å bremse strømmen og hindre drukningsdød: Kall hjem Siem Pilot.

Hvis Siem Pilot fraktet alle migrantene til Kristiansand istedet for Sicilia, så ville nok pipen fort fått en annen lyd. Hvor lenge vil italienerne finne seg i å være mottak bare fordi de er «nærmest»?

VG

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂