I natt ble Siem Pilot fylt til randen av afrikanere som vil ha et nytt liv i Europa. Skipet var fullt, men det dukket opp flere gummibåter med menn som ville være med. Rundt 25 personer kastet seg i vannet. For å unngå at altfor mange druknet, måtte kapteinen backe skipet slik at ikke flere skulle drukne. En handling og en beslutning som utvilsomt var vanskelig.

Kapteinen besluttet å trekke seg tilbake, for å forhindre flere i å kaste seg i vannet. Først senere kunne «Siem Pilot» sende ut mindre båter for å plukke opp folk av sjøen.

Men det er denne beslutningen som må tas på en langt større skala. Hvis ikke Siem Pilot og de andre «redningsskipene» stanser opp aktiviteten med å gå så nær kysten av Libya, så vil drukningene og menneskesmuglerne fortsette. Det eneste riktige er å «trekke seg tilbake».

Siem Pilot måtte også håndtere menneskesmuglerne som ville ha tilbake gummibåtene sine. For de er grunnlaget for å sikre eksporten fra Afrika som aldri tar slutt: Mennesker. Jo nærmere land Siem Pilot går, jo dårligere og jo flere gummibåter kan smuglerne benytte. Og jo flere afrikanske menn kan fylles opp i leire og gater rundt om i Europa. Det spiller ingen rolle om VGs journalister legger inn hjerteskjærende setninger som»En kvinne rakte redningsfolkene et spedbarn fra den ødelagte gummibåten hun og barnet satt i.» Det er nesten bare menn som kommer i disse gummibåtene. Og man vet allerede at kvinnene som er med som regel er ofre for sex-trafficking. Det er altså mange av disse menneskene som man slettes ikke hjelper til noe bedre liv i Europa.

Med så mange migranter ombord Siem Pilot ble det både panisk og aggressivt. Etterretningsoffiser Jan Erik Valen forteller:

– Det var kaos om bord i tankskipet. De dyttet oss mot enden av båten fra alle retninger, og sloss om redningsvester. Vi måtte ringe etter ekstra styrker, så politistyrker fra «Siem Pilot» hjalp oss med skjold. Vi slo kjepper på rør for å lage mest mulig lyd, og vi endte med å måtte slå noen av dem, sier Valen ifølge AFP.

Kapteinen måtte gi beskjed:

– Hvis dere ikke slutter å slåss, må dere gå av båten.

Gå av båten? Hoppe overbord? Er det andre alternativer? Var det migranter der som kapteinen ikke var nødt til å ta med? Hvor skulle de gjøre av seg? Det ser ut på Siem Pilots reiserute at de har vært innom Lampedusa. Men det er jo et godt stykke dit og man ville tro at panikken oppsto nokså umiddelbart ettersom det var kamp om redningsvester.

siem-pilot1

Siem Pilot har nettopp hentet flere afrikanske menn som vil til Europa.  Fra MarineTraffic.

siem-pilot2

Aftonbladet  VG