FBI-sjef James Comey har nettopp sluppet en bombe i valgkampen: FBI gjenåpner saken mot Hillary Clinton. Comey sier bakgrunnen er funnet av nye e-poster. De skal ha dukket opp i en «urelatert sak».

Å gjenåpne saken mot demokratenes presidentkandidat 11 dager før valget gir begrepet October surprise en helt ny betydning. Alle trodde Hillary var «in the clear» etter at Comey i sommer sa at Hillary hadde opptrådt ekstremt skjødesløst, men at det ikke var grunnlag for å reise tiltale. Hvis han nå gjenåpner saken så tett på valget må det være noe svært alvorlig.

Den konklusjonen er det nok flere velgere som trekker. Vil de få svar på hva det er FBI har funnet før valget?

Oppmerksomheten vil nå dreie seg mot Hillary og hva det er som ligger bak den sensasjonelle utviklingen.

Comey skriver at det har dukket opp nye e-poster som er av en karakter som gjør en gjenåpning av saken nødvendig.

CNNs Wolf Blitzer kommenterte at dette må være noe svært alvorlig. FBi vet at de risikerer å avgjøre hvem som blir USAs neste president. Likevel gjør de det. Det må være noe svært alvorlig, sier Blitzer.

Comey fikk hard kritikk for å si at Clinton hadde opptrådt «ekstremt skjødesløst» og likevel ikke reise sak. En firestjerners general James Cartwright er trukket for retten for å ha snakket med New York Times David E. Sanger om dataprogrammet som slo ut iranske sentrifuger, Stuxnet, og risikerer måneder hvis ikke år i fengsel.

Kritikere sammenligner sakene og etterspør likebehandling.

Tidligere CIA-sjef og berømt general David Petraeus ble også straffet for å ha betrodd hemmeligheter til sin elskerinne.

Donald Trump fikk nyheten rett før han skulle holde en valgtale i New Hampshire. Trump var meget rolig, men bestemt: Endelig kan rettferdigheten skje fyldest.

Hillarys fly landet i Iowa og ingen er kommet ut av flyet. Hele staben sitter inne i flyet. Det sies at Hillary skal stå frem og si noe offentlig om tyve minutter. Hillarys kampanje skal ikke ha visst noe om hva som var på vei. De ble tatt på sengen. Det setter Hillary og hennes stab i en svært vanskelig situasjon: De skal kommentere noe som de ikke vet hva er. Hva skal de si? Hvis de bagatelliserer det kan det slå tilbake.

Comey ga Senatets justiskomité beskjed fredag og det tok ikke lang tid før nyheten eksploderte:

«In previous congressional testimony, I referred to the fact that the Federal Bureau of Investigation (FBI) had completed its investigation of former Secretary Clinton’s personal email server. Due to recent developments, I am writing to supplement my previous testimony,» Comey wrote.
«In connection with an unrelated case, the FBI has learned of the existence of emails that appear to be pertinent to the investigation. I am writing to inform you that the investigative team briefed me on this yesterday, and I agreed that the FBI should take appropriate investigative steps designed to allow investigators to review these emails to determine whether they contain classified information, as well as to assess their importance to our investigation,» he added.

«Although the FBI cannot yet assess whether or not this material may be significant, and I cannot predict how long it will take us to complete this additional work, I believe it is important to update your Committees about our efforts in light of my previous testimony,» Comey concluded.

CNN melder at funnet av nye e-poster ikke kommer fra Wikileaks.