Revolusjonen i Europa berører både de store og små tingene. De små tingene hører allmennheten ikke så ofte om, men det er jo disse vi oftest har befatning med, som sameksistensen på offentlige transportmidler.
 

italienske-riviera-google-maps
 
I den lille kommunen Calizzano (1500 innb.), som ligger noen mil oppe i terrenget fra rivieraen nordvest i Italia, har borgermester Pierangelo Olivieri, som representerer en liste av frie folkevalgte, pålagt en virksomhet som driver asylmottak i et hotell på stedet, å se til at migrantene avstår fra å bruke den samme bussen som de lokale ungdommene tar til skolen om morgenen. De inviteres i stedet til å ta en annen buss som går omtrent samtidig.

Det hadde en tid vært gnisninger mellom migrantene og lokalbefolkningen, men beslutningen ble fattet etter et masseslagsmål mellom migranter av forskjellig etnisitet på hotellet (Nigeria vs. Elfenbenskysten, i følge La Stampa). Da situasjonen ble behandlet politisk med relevante myndigheter tilstede, kom det frem at sameksistensen på bussen ikke hadde vært problemfri heller.

Endel migranter var bråkete, andre reiste uten billett, det hadde kommet til verbale sammenstøt, og i følge Olivieri har det skjedd

«beklagelige episoder på bekostning av noen jenter»,

et fenomen som ikke er ukjent fra Tyskland heller.
 

5664339020_8cdb9c0fd1
Foto: Chris JL iStrobe via photopin (license)
 

En eldre kvinne forteller til lokalpressen om to episoder hun har vært vitne til:

«En ungjente satt ved en vindusplass og en av migrantene, en av de nye, begynte å plage henne, helt til hun skrek: «Nei! Du får ikke telefonnummeret mitt!». Jeg og en annen kvinne inviterte henne til å flytte seg nærmere oss, men han lot henne ikke passere.

En migrant tok av seg skoene og satte de bare føttene på sekken til en gutt, som ikke hadde mot til å si noenting.

Og disse episodene, som borgermesteren sier har vært med på å forandre atmosfæren i kommunen, var utslagsgivende for hans beslutning. Olivieri kommenterer:

«Lokalsamfunnet risikerer å bli en kruttønne hvis det oppstår lignende situasjoner.»

En del av bakteppet er også at en ung mann fra Ghana i fjor forsøkte å bortføre en tre år gammel pike i et annet lokalsamfunn i nærheten, i den hensikt å true til seg en bil.

Asyloperatøren protesterte mot avgjørelsen om de separate bussene, og mente den ikke var forenlig med en sivilisert kultur. I lokalpressen ble de også sitert på indignerte beskyldninger om at det hele var «de verste apartheidstater» verdig, noe Olivieri avviser under henvisning til at kommunen har vunnet en antirasistisk pris. Borgermesteren ser ut til å mene at angrep er det beste forsvar, og er rede til å bruke maktmidlene han har til disposisjon, for han benytter anledningen til å minne om at det bor 40 migranter på hotellet, og ikke 24 som det er gitt lisens til.

Paolo Pezzana, som er talsmann for den regionale immigrasjonsmyndigheten, har bemerkelsesverdig nok dette å si om antallet til La Repubblica:

«I dag er de endt opp som vertskap for 40 flyktninger på et sted med en befolkning på litt over 1500 innbyggere: et abnormt antall.»

Interessant er det også at La Stampa kan opplyse om at de involverte i det ovennevnte slagsmålet (som alle identifiseres), blir utvist fra Italia.

Om buss-saken får noe videre etterspill, er uklart. Foreløpig ser det ikke slik ut. Genova-avisen Il Secolo XIX kan i dag fortelle at asyloperatøren har en av sine ansatte sittende i en bil ved bussholdeplassen for å se til at borgermesterens forordning blir etterfulgt.

 

Il Secolo XIXLa RepubblicaLa StampaHuffington PostTGCOM24