Kunstbilde

IMG_1392 copy
Foto: Kaspar Hauser

Mais, poteter og solsikke (Helianthus) er alle kulturplanter av amerikansk opprinnelse som også er innført til den gamle verden, og står sentralt i jordbruk på begge sider av Atlanterhavet. Familien har flere medlemmer, men vi finner bare Helianthus annuus som kulturplante. Solsikker dyrkes primært på grunn av de oljerike frøene, som mange småfugler setter stor pris på – det vet de fleste fuglevenner. Her til lands ser vi den stort sett bare som prydplante, eller som forvillet, ettersom fugler sprer frøene.

Solsikke er en kurvplante, hvor blomsterstanden består av mange små enkeltblomster. I bildet kan vi lett se hvordan frøene modnes fra periferien, deretter blomstrer (og er interessante for humler og bier, som samler nektar og pollen) og fortsatt står i knopp inn mot sentrum.

Ah! Sun-flower

Ah Sun-flower! weary of time,
Who countest the steps of the Sun:
Seeking after that sweet golden clime
Where the travellers journey is done.

Where the Youth pined away with desire,
And the pale Virgin shrouded in snow:
Arise from their graves and aspire,
Where my Sun-flower wishes to go.

William Blake (1757-1827)
Songs of Experience (1794)

Les også

-
-
-
-

Les også