Hadde det islandske fotballandslaget sett ut som det engelske ville ingen funnet på å snakke om nasjon og sammenhengskraft. Men kontrasten er så stor at man lurer på om det har noe med resultatet å gjøre.

En homogen nasjon har større stayerevne, sterkere motivasjon, sterkere sammenhengskraft enn et lag som er sammensatt av masse forskjellige mennesker. Island spiller langt over nivået som ville vært naturlig for en nasjon med 330.000 innbyggere. Storbritannia har fem ganger så mange fotballspillere som Island har innbyggere.

Hva skaper et godt team? Det er et spørsmål mange må stille seg, i alt fra business til militære og sport. De faktorer som får Island til å overgå alt og alle er det ikke populært å snakke om. Det er ikke populært å peke på at multikulturen og de åpne grenser kanskje ikke skaper den storhet som en nasjon er i stand til.

En leser som har sett mer fotball enn han hadde tenkt seg, har sendt oss noen betraktninger:

Det som slår meg er hvem som er på tribunene, i alle fall iht til det TV-bildet som blir vist, så er det «gamle» Europa som heier på sine nasjoner. Til og med tyskerne heier med flagg, til tross for at De grønne mente det burde det bli slutt på.

De «nye» europeerne er representert på banen, men selv på kampene til en nasjon med mange etnisiteter og stor vekt på å skape en felles identitet slik som Frankrike, så var det ikke mange fargerike ansikt å se.

Fotball er i motsetning til vinteridrettene en global sport, med stort potensiale å skape nasjonalt fellesskap. TV-reklamen for Europamesterskapet har lagt vekt på fargerikt fellesskap uten at det er gjenspeilt på tribunene.

Var jeg politisk leder, så hadde jeg blitt urolig for kohesjonen i nasjonen. Men uttalelsene ifm Brexit er vist at det kohesjonen i nasjonen som er problemet. Det kan være noe ubehageligeligheter i vente for dem og for oss.

Teamets motivasjon påvirkes av faktorer som samhold og identifisering mellom spillerne og mellom spillere og publikum. Etter kveldens fantastiske prestasjon gikk de islandske spillerne bort til svingen der islendingene satt. Vi har hele tiden under Islands kamper hørt det spesielle tilropet deres, som er en slags pustelyd. Når mange tusen gjør pustelyder skaper det lyd som en kraftig vind.

Laget stilte seg foran tribunen med hendene hevet og gjorde den samme pustelyd sammen med tribunene. Det var som en kamprop, det kunne minne om maoriene på New Zealand, eller vikingene. De brukte rop under kamp.

Rop skaper «tetthet».

Island har vist oss noe som europeerne nesten har glemt. Dansker forteller at det var samme stemning da de vant EM i 1992, etter først å ha stemt nei til Maastricht.

De som har spådd nasjonens død må kanskje spise i seg sine ord. Nasjonen har noe som et stort uformelig samfunn ikke har. Ikke kan.

icelands.fans

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂