Kvartfinalene i fotball-VM er klare, og man kan forvente en fotballfest. Christiano Ronaldo ble plassert på benken da Portugal skulle møte Sveits i den siste 8-delsfinalen i fotball-VM. Hans erstatter Goncalo Ramos scoret tre mål da Portugal knuste Sveits 6-1.

Ronaldo fremsto som en angrende synder og fikk stor applaus fra tribunen da han slapp innpå de siste tyve minuttene.

Men Portugal viste nok en gang at laget er viktigere enn enkeltspillere. Slik var det også under EM i 2016, da hele Portugal virket kommandert til å sentre til superstjernen Ronaldo, og ignorerte de andre spillerne på banen.

Den eneste grunnen til at Portugal vant EM i 2016, var nettopp at Ronaldo ble skadet og måtte forlate finalen etter 25 minutter. Portugal vant en eneste kamp innen ordinær tid, da de slo Wales 2-0 i semifinalen.

Uansett: Ronaldo er utvilsomt en av tidenes beste fotballspillere, og har enormt imponerende statistikk å vise til.

Nå er kvartfinalene klare, og i mine spådommer om 8-delsfinalene bommet jeg på to av åtte kamper, uten at dette overrasket meg noe særlig (som man kan lese av spådommene). Brasil fremstår som den største favoritten til å vinne hele mesterskapet, med Frankrike som den største utfordreren.

Fredag 9. desember

16.00: Kroatia–Brasil

Brasil virker uslåelige, og tok seg videre til kvartfinalen uten særlig motstand. I 8-delsfinalen viste Brasil seg fra sin beste side offensivt. At de i tillegg er bunnsolide defensivt, gjør at Brasil er en soleklar favoritt til å vinne hele mesterskapet. Kroatia har slitt seg videre, og har selvsagt kvaliteter. Men det blir neppe en ny finale for Kroatia. Brasil vinner.

20.00: Nederland–Argentina

Disse landene har servert festfotball i tidligere møter. Finalen i 1978 ble avgjort etter ekstraomganger, da Mario Kempes ble den store helten for Argentina.

I 1998 møttes disse to lagene i kvartfinalen, og Nederland fikk sin revansje etter scoringer av blant annet Dennis Bergkamp. Åstedet var Marseilles, samme stadion hvor Norge slo Brasil med undertegnede på tribunen.

Nederland hevet seg i 8-delsfinalen, og jeg tror de er sterkere enn Argentina. Dette blir nok jevnt, men jeg spår at Nederland går til semifinale.

Lørdag 10. desember

16.00: Marokko–Portugal

Marokko var et av lagene jeg bommet på, siden de overrasket og slo Spania i går. Spanjolene mangler målscorere og angrepsvilje, samt folk som kan ta skikkelige straffespark. Marokko har overprestert hittil, og Portugal anså jeg som overkommelige før kampen i går kveld.

Men hvis Portugal viser noe av det de gjorde i gårsdagens kamp, vil Marokko bli slått ut. 23 år gamle João Félix er glitrende, og Portugal kan nok en gang plassere Ronaldo på benken, siden hans erstatter Ramos neppe kan overses etter gårsdagens hat trick.

Portugal vinner.

20.00: England–Frankrike

Dette lukter drama. England hevet seg mot Senegal, selv om de startet i knestående. Men spørsmålet er hvordan de skal stoppe VMs beste spiller så langt, Kylian Mbappé.

Den lenge utskjelte Harry McGuire har levert et godt mesterskap. Men han er sjanseløs mot Mbappé i en løpsduell. England kan vinne hvis de klarer å dominere midtbanespillet, men jeg tviler.

Frankrike er gode i alle ledd. Det går ikke an å spå noe annet enn en fransk seier. Dog blir jeg absolutt ikke overrasket hvis England hever seg, og spillere som Kane, Saka og Foden vil garantert skape trøbbel for det franske forsvaret.

Grealish må snart få lov til å starte en kamp, men Southgate virker uinteressert også i dette mesterskapet.

Les også:

I dag starter det egentlige fotball-VM, 16 lag skal slåss om tittelen


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.