Etter nok en dramatisk dag med fotball starter i dag sluttspillet i årets omstridte fotball-VM. Innledningen har gitt oss overraskelser, sjokk, fiaskoer og nye stjerner. I dag starter det virkelige dramaet.

Innledende runder var en blandet opplevelse. Vi fikk se alt fra høydramatisk praktfotball til gørr kjedelige lag som ikke forsøkte å angripe. Tyskland, Belgia og Danmark ble totalt ydmyket og må reise hjem. Brasil ser solide ut, og for meg fremstår Brasil og Frankrike som de største favorittene til å vinne.

Men noen overraskelser dukker alltid opp. Cup er cup, som Arne Scheie pleide å si det.

Bare for å gi våre lesere muligheten til å latterliggjøre meg og mine feilvurderinger, vil jeg derfor komme med mine ikke helt nøytrale spådommer om de kommende 8-delsfinalene

Lørdag 3. desember:

16.00: Nederland-USA

Nederland er favoritter, men har ikke imponert voldsomt så langt. USA kan fort skape problemer. Med innsats, offensiv fotball og typisk amerikansk guts og lagmoral kan USA fort skape problemer for Nederland. Min spådom er dog at Nederland skjerper seg og vinner kampen, men jeg utelukker ikke at de trenger ekstraomganger for å kjøre USA i senk.

20.00: Argentina-Australia

Dette burde være en enkel seier for Argentina. Australia har innsats og vilje, men ikke så mye mer.

Søndag 4. desember

16.oo: Frankrike-Polen

Frankrike virker solide, og Mbappé er i kjempeform. Polen har ikke vist seg fra sin sterkeste side, og kan bare drømme seg tilbake til Boniek og Lato i 1982. Etter å ha avansert på grunn av antall gule kort kan Polen bare bestille hjemreise.

20.00: England-Senegal

England kneler, og Senegal vinner. Ikke en nøytral påstand, mer en drøm. Senegal har imponert, selv om superstjernen Sadio Mané er ute med skade.

Dette er en kamp som fort kan ende med ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Da taper selvfølgelig England. Så kan de krabbe på knærne hjem i skam.

Mandag 5. desember

16.00: Japan-Kroatia

Dette kan fort bli en jevn kamp. Japan har slått Tyskland og Spania, og er absolutt ikke sjanseløse mot Kroatia. Men Kroatia har hevet seg, og jeg tror Japan har brukt opp mye av kreftene. Mitt tips er at Kroatia går videre til kvartfinale.

20.00: Brasil-Sør-Korea

Brasil vinner, garantert.

Tirsdag 6. desember

16.00: Marokko-Spania

Dette kan bli mer spennende enn spanjolene vil like. Spania har ikke imponert så langt, etter en glitrende åpningskamp mot et svakt Costa Rica. I tre minutter under torsdagens kamp, da de lå under mot Japan og Costa Rica ledet mot Tyskland, var faktisk Spania ute av VM. Mot et sterkt Marokko må spanjolene være bedre. Ellers kan de fort tape.

Holder dog en ørliten knapp på Spania, men ville ikke satset mye penger på det.

20.00: Portugal-Sveits

Portugal tapte mot Sør-Korea i sin siste kamp i gruppespillet. Men de var allerede sikret avansement. Det er en tydelig kvalitetsforskjell på Portugal og Sveits, så jeg forventer at Portugal vinner denne kampen. Men dette krever at spillerne møter forberedt, for Sveits har også sine kvaliteter.

For spesielt interesserte kan man ta en titt på VM-finalen fra 1954 nedenfor. Vest-Tyskland deltok i sitt første VM etter andre verdenskrig. I finalen møtte de superlaget Ungarn, med nasjonalhelten Ferenc Puskás som den store stjernen for et antatt uslåelig lag.

Ferenc Puskás scoret utrolige 84 mål på 85 kamper. Han sto også bak det første målet i denne kampen. VM-finalen i 1954 ble en av historiens mest dramatiske, og er kjent som Mirakelet i Bern. Allerede etter 18 minutter var det scoret fire mål! Kampens store helt ble den tyske keeperen Toni Turek. Han ble erklært som en fotballgud av den tyske kommentatoren i historiens første TV-sendte VM-finale.

Enjoy!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».


Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.