Sakset/Fra hofta

Under en avstemning i FNs hovedforsamling torsdag stemte 128 land for en resolusjon som tar avstand fra USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, mens ni land stemte imot og 35 land avstod.

De ni landene som stemte imot resolusjonen, er USA, Israel, Guatemala, Honduras, Marshall-øyene, Mikronesia, Nauru, Palau og Togo.

De 35 landene som avstod fra å stemme, er Antigua og Barbuda, Argentina, Australia, Bahamas, Benin, Bhutan, Bosnia og Herzegovina, Canada, Colombia, Den dominikanske republikk, Ekvatorial-Guinea, Fiji, Filippinene, Haiti, Jamaica, Kamerun, Kiribati, Kroatia, Latvia, Lesotho, Malawi, Mexico, Panama, Paraguay, Polen, Romania, Rwanda, Solomon-øyene, Sør-Sudan, Trinidad og Tobago, Tsjekkia, Tuvalu, Uganda, Ungarn og Vanuatu.

De 128 landene som stemte for, er Afghanistan, Albania, Algerie, Andorra, Angola, Armenia, Aserbajdsjan, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belgia, Belize, Bolivia, Botswana, Brasil, Brunei, Bulgaria, Burkina Faso, Burundi, Chile, Costa Rica, Cuba, Danmark, Djibouti, Dominica, Ecuador, Egypt, Elfenbenskysten, Emiratene, Eritrea, Estland, Etiopia, Finland, Frankrike, Gabon, Gambia, Ghana, Grenada, Guinea, Guyana, Hellas, Hviterussland, Island, India, Indonesia, Irak, Iran, Irland, Italia, Japan, Jordan, Jemen, Kambodsja, Kapp Verde-øyene, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Komorene, Kongo, Kuwait, Kypros, Laos, Libanon, Liberia, Libya, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Makedonia, Madagaskar, Malaysia, Maldivene, Mali, Malta, Marokko, Mauritania, Mauritius, Monaco, Montenegro, Mosambik, Namibia, Nepal, Nederland, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, Nord-Korea, Norge, Oman, Pakistan, Papua Ny-Guinea, Peru, Portugal, Qatar, Russland, St. Vincent og Grenadinene, Saudi-Arabia, Senegal, Serbia, Seychellene, Singapore, Slovakia, Slovenia, Somalia, Spania, Sri Lanka, Storbritannia, Sudan, Surinam, Sveits, Sverige, Syria, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tadsjikistan, Tanzania, Thailand, Tsjad, Tunisia, Tyrkia, Tyskland, Uruguay, Usbekistan, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe og Østerrike.

21 land, deriblant Ukraina, møtte ikke opp til avstemningen.

Norge er altså med i gruppen av land som ikke synes at et selvstendig land, som dertil er vår hovedallierte og sikkerhetsgaranti, ikke selv kan avgjøre at det kan anerkjenne et faktum, nemlig at Israels hovedstad er Jerusalem, hvilket kommer til uttrykk ved at Israels øverste statlige institusjoner ligger der til bys og har gjort det lenge.

Nabolandene Canada og Mexico er ikke blant dem som vil nekte USA denne retten, ei heller de europeiske landene Polen, Tsjekkia og Ungarn. Australia tar heller ikke avstand fra en alliert.

Det gjør derimot Storbritannia, som dermed risikerer å bli oppfattet som en like lunken alliert som de andre store vesteuropeiske landene, altså Frankrike, Tyskland og Italia.

Denne avstemningen kan meget vel bli et vannskille for FN. Hvorfor skal USA fortsette å finansiere FN mer enn noe annet land når flertallet av landene i verden tar avstand fra dem?

Talen som FN-ambassadør Nikki Haley holdt i forbindelse med avstemningen, peker i retning av at USA om ikke altfor lenge vil trekke den logiske konklusjonen av dette tøvet:

I motsetning til mange av landene her, sa Haley, må USAs regjering svare for sitt eget folk, og bruke statens penger fornuftig. Det var kanskje på tide om vår egen regjering tok side med landene som gjør nettopp dét.

Når forlater USA FN? Det kunne være et varsel om at NATO står for tur.

«America Alone» het en tidligere bok av Mark Steyn. USA er sterkt nok til å stå alene, men det står slett ikke alene. Resten av den siviliserte verden burde snart spørre seg om den virkelig trives bedre i selskap med Nord-Korea, Saudi-Arabia, Kina og Russland.

 

BBC

 

Kjøp »Betraktninger over revolusjonen i Europa» av Christopher Caldwell her.