8-delsfinalen mellom Kroatia og Japan ble mer spennende enn mange forventet. Men i straffesparkkonkurransen var Japan sjanseløse. Elendige straffer av Japan skapte en ny kroatisk nasjonalhelt.

Keeperen Dominik Livakovic reddet tre straffer, noe som ble enkelt for den dyktige keeperen siden de tre japanske spillerne Takumi Minamino, Kaoru Mitoma og Maya Yoshida trodde løse skudd langs bakken var måten å score på. Minamino startet det elendige showet, hvor kun én japaner klarte å sette ballen i mål.

Livakovic kopierte dermed Kroatias førstekeeper fra 2018, Danijel Subasic, som reddet tre av fire straffespark i åttedelsfinalen mot Danmark.

Selve kampen var jevn og spennende. Japans spiller da Daizen Maeda sendte Japan i ledelsen like før pause. Ivan Perisic utlignet like etter hvilen, og seier på straffespark gjør at drømmen om en ny VM-finale lever videre for Kroatia.

Begge lagene hadde sine muligheter til å avgjøre i normal spilletid, og Kroatia virket hele tiden som det sterkeste laget. Men kampen endte med ekstraomganger.

Ekstraomgangene var nokså udramatiske, og dermed fikk vi den første straffekonkurransen i årets VM.

I VM i 2018 siden ble samtlige av Kroatias kamper i sluttspillet på veien mot finale avgjort etter enten ekstraomganger eller straffesparkkonkurranse. Den gang ble Danmark, vertsnasjonen Russland og England slått før Frankrike ble for sterke i finalen.

Den gangen tapte Kroatia tapte finalen mot Frankrike.

Japan har virkelig prestert i mesterskapet, og kan reise hjem med stolthet. Men de elendige straffene var en stor nedtur.

Dermed er mine tips nesten helt korrekte så langt, selv om jeg som forventet bommet da jeg håpefullt spådde at Senegal skulle beseire England. Slik gikk det ikke, Senegal var sjanseløse mot et sterkt engelsk lag i gårsdagens kamp.

Kroatia møter mest sannsynlig Brasil i kvartfinalen, hvis ikke Brasil roter det bort i kampen mot Sør-Korea, som spilles klokken 20.00.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.