I en høydramatisk og intens fotballkamp mellom Belgia og Kroatia trakk kroatene det lengste strået. Den store helten er en 20 år gammel midtstopper som trolig vil havne i en toppklubb nokså snart.

Siden Marokko tidlig tok ledelsen mot Canada var situasjonen enkel: Belgia måtte vinne for å gå videre. Kroatia ville klare seg med uavgjort, men trengte en seier for å bli gruppevinner. Kampen endte 0-0, og Belgia er dermed ute av årets fotball-VM.

Etter en begredelig innsats i forrige kamp gikk Belgia ut knallhardt. Men Kroatia sto i mot, og kampen ble dramatisk, intens og preget av to topplag som gikk for en seier.

De to midtbanestjernene Luka Modric og Kevin DeBruyne viste seg fra sin beste side, og TV2s kommentator sa en halvtime før slutt at en av disse to trolig ville avgjøre kampen. Men den største helten ble en 20 år gammel kroatisk midtstopper, som spiller for talentfabrikken RB Leipzig.

Joško Gvardiol var strålende, både offensivt og defensivt. Det er grunn til å forvente at han nokså raskt havner i en av de virkelige toppklubbene, som Manchester City, Real Madrid, Bayern München eller til og med et synkende skip som Liverpool.

Belgia satt innpå Romelu Lukaku i andre omgang. Men spissen virket helt vaksinert mot å score mål, og misbrukte en rekke gigantiske sjanser.

«Lukakus enorme fiasko», skriver den belgiske avisen  L’Avenir.

Han virker å ha glemt regel nummer én for målscorere: At man alltid skal tro at ballen kommer til deg. Her har Lukaku mye å lære av vår egen superstjerne, Erling Braut Haaland.

Den vanvittige innsatsen til Peresic bør også fremheves. Men Belgia kan etter sin siste kamp forlate VM med et hevet hode. De ga alt, men klarte ikke å trenge gjennom et bunnsolid kroatisk forsvar, ledet av unge Gvardiol.

Uansett blir Marokko gruppevinner etter å ha slått hjelpeløse Canada 2-1, etter scoringer fra Hakim Ziyech og En-Nesyri. Canada fikk sitt trøstemål ved et marokkansk selvmål.

Belgia har blitt skrytt opp i skyene før mesterskap etter mesterskap, men etter torsdagens tap tror flere at Belgias «gylne generasjon» er historie.

– Denne generasjonen er den gylne generasjonen i belgisk fotball, slo landslagssjef Roberto Martínez fast dagen før møtet med Kroatia.

Den gyldne generasjonen vant dog ingen titler, kun en bronsemedalje i VM i 2018. Med en gjennomsnittsalder på over 30 år avslutter Belgias landslag med en ren fiasko i årets VM. Trøsten kan være at laget gjorde en god figur i dagens kamp, selv om Lukaku misset hele fire gigantiske målsjanser.

Med få unge spillere i troppen, kun fire under 24 år, går Belgia mot et generasjonsskifte. Spørsmålet er om dette vil føre til en forbedring eller en forverring.

Dårligere resultat enn i dette VM kan kun oppnås ved å ikke klare å kvalifisere seg til VM i 2026.

– Det er ikke enkelt å vinne kamper i VM, og vi vant den første. Vi var klare i dag og skapte flere muligheter. Vi angrer ikke på noe og kan dra med hevede hoder, sa Belgia-sjef Roberto Martínez etter kampen.

– Det er ikke godt nok. Vi ønsket å gå videre, men vi er i den beste turneringen i verden. (NTB)

I kveld er det Tyskland som er under press. En av VM-favorittene står i fare for å ryke ut, og hvis Japan klarer å ta poeng mot Spania så hjelper selv ikke en tysk seier mot Costa Rica.

Hvis Tyskland avgir poeng mot Costa Rica, så er de ute uansett.

Kroatia møter vinneren av gruppe E i 8-delsfinalen. Dette blir mest sannsynlig Spania, men kan bli Japan hvis de klarer å slå Spania i kveldens kamp klokken 20.00.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.