Kan Lionel Messi endelig heve VM-pokalen over hodet? Eller skal Kylian Mbappé ta opp jakten på selveste Pelé, og ta sitt andre VM-gull i en alder av 23. I dag er det finale i fotball-VM.

Klokken 16.00 braker det løs. På papiret er Frankrike favoritter. Men etter det Messi viste i semifinalen er alt mulig. Hvis det finnes rettferdighet i fotball, så vil Messi avgjørde finalen, og belønnes med heder og ære etter to tiår med fabelaktige, nesten overnaturlige prestasjoner.

Men det er ikke rettferdighet som avgjør fotballkamper, selv ikke VM-finaler. Mest av alt håper jeg vi får se to lag som forsøker å score mål. Potensialet burde være stort.

Til vanlig er VMs to store stjerner Messi og Mbappé lagkamerater i Paris Saint-Germain. I dag skal de to kjempe mot hverandre om å vinne hele tre titler. Begge kan bli VMs toppscorer, og begge kan kåres til VMs beste spiller. Men det viktigste av alt er selvsagt å kapre VM-gullet.

VMs to toppscorere så langt vil garantert gjøre sine forsøk. Både Messi og Mbappé har fem mål hver. I tillegg har begge disse to en utfordrer: Frankrikes Olivier Giroud og Argentinas Julián Álvarez har scoret fire mål hver.

For Giroud er dette en deilig revansje etter at han gjennomførte VM i 2018 uten en eneste avslutning på mål. Når det gjelder Álvarez, så skjønte jeg ikke hvorfor jeg ikke hadde sett ham før, en så god spiller må jo spille på et topplag?

Men Álvarez spiller på et topplag. Han sliter med å få spilletid, og sliter benken i Manchester City. Det hjelper lite å være en spiss i verdensklasse når din konkurrent heter Erling Braut Haaland.

Det som taler for fransk seier i dag er at Mbappé møter enklere motstand enn mot Marokko og England. Argentina har ikke samme kvalitet defensivt, og dermed vil det åpne seg muligheter for den lynraske franske venstrevingen. Foran mål truer en hodesterk Giroud i toppform. På midtbanen forventer jeg at Antoine Griezmann vil avslutte mesterskapet med stil.

To solide midtstoppere, Raphaël Varane og Ibrahima Konaté, vil med støtte av en såpass rutinert og solid målvakt som Hugo Lloris skape problemer for angriperne til Argentina.

Så på papiret ser det vanskelig ut for Argentina. Men Messi kan ikke festes til et papir. Den lille magikeren er i nærheten av toppform, og på sitt beste er han ustoppelig. Det han gjorde i semifinalen mot Kroatia, da han fullstendig parkerte en av VMs beste midtstoppere Joško Gvardiol, var nesten på Maradona-nivå. Álvarez er i toppform og kan også utføre mirakler.

Men forsvaret og midtbanen holder ikke det samme nivået.

Dermed åpner det seg en mulighet for at finalen kan bli målrik. Jeg holder dog en liten knapp på Frankrike, men håper på Messi-magi og seier til Argentina.

Det antydes i enkelte medier at Argentinas trener vurderer å endre spillesystem. Muligens starter Argentina med en femmer bak, forsterket av Martinez. Dette kan endre kampbildet, men det virker da svært defensivt. Fasit kjenner vi om noen timer.

Mest av alt håper jeg på festfotball, og en flott avslutning på et mesterskap som har levert varene og underholdningen på gressmattene, selv om omstendighetene har vært nokså patetiske. LGBTQ-galskapen har inntatt Forsvaret, politikken, næringslivet og nå idretten. Det er nowhere to hide fra idiotiet.

Men i dag vil jeg fokusere på fotball. Jeg tror og håper vi står foran en god opplevelse.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.