For de som ikke fikk det med seg, så begynte ramadan igår. Det er lange dager her i det sommerlyse Norden. Danske skoler har besluttet at de ikke kan ta hensyn til fasten og sier at de vil tvinge barna til å spise og drikke om nødvendig. Mangel på mat og drikke gir svimmhet, kvalme og hodepine og barna kan ikke fungere normalt på skolen. Ikke er det sunt for barn å faste heller.

Rektor Rani Bødstrup Hørlyck sier at de informerer foreldrene via brev hvert år før ramadan.

”Vi kan simpelthen ikke have én måned, hvor børnene ikke kan yde deres optimale, og vi fraråder børn og forældre at faste ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Derfor forbeholder vi os også retten til at give sultne og uoplagte børn mad og drikke, hvis det skulle blive nødvendigt.”

Rektor Ellis Andersen mener det er uakseptabelt at barna ikke skal delta i alminnelige aktiviteter:

»Vi kan ikke lave om på skoledagen, og vi accepterer ikke, hvis de ikke vil deltage i de almindelige aktiviteter eller gå i bad efter idræt.«

De aller fleste fastende på skolen er eldre elever sier hun, men enkelte av de yngre barna misforstår det og tror derfor også, at de skal faste.

”Forældrene fortæller, at det er børnene selv, som vælger det. Som udgangspunkt ser vi religion som en privatsag, men hvis børnene bliver utilpasse, får de en kiks og et glas vand som alle andre børn, og så tager vi en snak med både forældre og børn, om det nu også er en god ide at faste. Overordnet set forløber ramadanen dog uden problemer,” forteller Ellis Andersen.

Ellis Andersen

Rektor Ellis Andersen vil ikke gjøre om på skoledagen.

Rani Bødstrup Hørlyck har vært leder ved Søndervangskolen siden 2008, og hun har ikke opplevd at noen har vært misfornøyde med skolens politikk:

”Vi oplever ingen vanskeligheder under ramadanen, og hvis vi gør, får de store elever at vide, hvor skabet står. Blandt forældrene er der forståelse for, at små børn og faste ikke hører sammen. Hvis der alligevel er elever, som ønsker at faste, opfordrer vi til, at børnene ’øver’ sig på at faste i weekenden,” siger Rani Bødstrup Hørlyck.

 

BT    Kristeligt Dagblad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂