En lege i Sverige har uttalt at somaliere har lav IQ. Han uttaler selv at han har lest en artikkel om temaet som stadfester at gjennomsnitts-IQ i Somalia er 68. Når han nå bli konfrontert med sine uttalelser tar han avstand fra dem. Han er oppdatert på temaet og mener at det han har sagt før er feil. Aftonbladet lager selvfølgelig en stor sak om en rasistisk lege.

– Jag hade läst om olika IQ bland befolkningsgrupper och att det i Somalia var cirka 68. Jag hade då, 2012, pinsamt nog uppfattningen att det var en accepterad statistik. Jag har nu sett flera källor där det verkar som att de som publicerat detta inte är vederhäftiga, utan nationalistiskt drivna.

En annen lege har også påpekt lav IQ hos somaliere. Han viker ikke fra sine uttalelser.

– Jag bara konstaterar fakta. Om du tittar på de utredningar som Tatu Vanhanen och så vidare har gjort, så ligger IQ i Somalia runt 70. Jag bara konstaterar att i Sverige betraktas IQ runt 70 som lätt förståndshandikappad.

Behandlar du somaliska patienter likadant som svenska?

– Självklart.

Aftonbladet stempler  opplysninger om forskjell i IQ mellom befolkningsgrupper som en rasistisk løgn.

Yakoub Aden, lege og tidligere ordfører i Somaliske riksforbundet, forsøker å gjendrive legene på en måte som ikke akkurat virker overbevisende .

– Det är rent rasistiskt. Mångkultur kan bidra till kulturell, mänsklig och utvecklingsmässig rikedom. Jag ser inte att mångkultur kan leda till att samhället förstörs, säger Yakoub Aden.

Aftonbladet