Sakset/Fra hofta

Så har det skjedd igjen. En selvmordsbomber tok med seg ti uskyldige mennesker i døden, hvorav ni var tyske statsborgere. Ytterligere 15 personer ble skadet da han utløste bombebeltet(?) sitt tirsdag formiddag mellom Sultan Ahmed-moskeen, som de fleste kjenner som den blå moskéen, og Hagia Sofia i Istanbul. To av de best kjente turistattraksjonene i Tyrkia. Det var neppe tilfeldig at terroristen slo til akkurat der.

Uten å trekke parallellene for langt vet vi mye også i Norge om at terroren kan ramme brått, brutalt og uventet. Det lærte vi av 22.juli 2011, den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie. Gjerningsmannen opererte alene og sitter nå der han hører hjemme, bak lås og slå, alene. Etterforskningen vil vise om gjerningsmannen i Istanbul også opererte alene. Tyrkiske myndigheter var snare med å melde at han var et syrisk IS-medlem. Sent tirsdag kveld meldte Al Jazeera  at han het Nabeel Fadel, var fra Saudi-Arabia, men kom til Tyrkia fra Syria ganske nylig. Han skal ikke ha vært oppført på det tyrkiske sikkerhetspolitiets liste over personer som kunne utgjøre en fare.

Det er umulig å holde den grusomme mistanken unna. Finnes det folk som Nabeel Fadel i Norge? Folk som har kommet til landet i løpet av de siste ukene og månedene i ly av å skulle søke om asyl, men som har en helt annen agenda enn å bli en ressurs i det mangfoldige nye Norge.

Hege Storhaug ble latterliggjort for kildebruken i et blogginnlegg  i fjor, om at 81 prosent av araberne støtter IS. Det har hun beklaget. En som elsker å ta media og andre i faktafeil er Jan Arild Snoen hos Minerva. Han plukket etter alle kunstens regler kildebruken hennes i fillebiter, for det fantes ingen seriøse målinger eller statistikk som underbygget Storhaugs påstand. Snoen syntes i stedet å sette stor lit til en undersøkelse hvor respondenter i åtte arabiske land, i tillegg til syriske flyktninger, ble spurt om sitt forhold til IS. Blant syrerne var 4 prosent positive, og 9 prosent positive i noen grad. Snittet i Syria og nabolandene lå på mellom 4+7 prosent. Støtten til al-Qaida er noe høyere.

Benedicte_Marie_Bjørnland,_PST-sjef

Foto: Det er merkelig at PST-sjef Benedicte Bjørnland før jul avviste at det kunne være IS-folk blant migrantene. Først mandagen etter fredag 13. november signaliserte PST at de skulle se situasjonen en gang til. Nå har Bjørnland på et seminar i Sverige sagt at det er flere sikkerhetsspørsmål knyttet til migrasjonen. Hva er det hun vet nå som hun ikke visste da?

Jeg kjenner at jeg ikke blir veldig beroliget av denne statistikken. I fjor kom det 31.145 asylsøkere til Norge. 10.267 hevder å komme fra Syria. Neste år kan det komme dobbelt så mange, ifølge UDI. Om syriske flyktninger i Norge mener omtrent det samme som syriske flykninger andre steder innebærer det at 410 syriske IS-sympatisører kom til Norge i fjor. Legg gjerne til de 924 som er positive «i noen grad» for å bruke statistikken Snoen henviser til for å forklare at Storhaug tar grundig feil.

De fleste forstår at det er forskjell på å være IS-medlem, og å være positiv til IS, akkurat som det er forskjell på å være SS-medlem, og å være positiv til nazisme. Mange frykter de høyreekstreme kreftene. Med rette fikk vi erfare en lat sommerdag i 2011, men i Istanbul og Paris har de andre dyrkjøpte erfaringer. SS finnes ikke, nynazister og andre høyreekstreme har ingen hær, de har ikke noe land, de har ingen hovedstad og intet hovedsete, ingen egentlig sjef, ingen oljebrønner, ingen penger. Jeg sier ikke at de ekstreme høyrekreftene er harmløse, men i forhold til de ressursene IS rår over er de høyre-ekstreme få og fattige. Dessuten savner de støtte for sin sak i befolkningen.

Et forsiktig anslag viser at IS kanskje fikk drøyt 1.300 nye sympatisører i Norge bare i 2015. 1300 personer som ser på Nabeel Fadel som en som gjorde det som var nødvendig, som mener de vantro turistene fikk som fortjent. Som ser på ham som en helt og et forbilde.

Spørsmålet er ikke om det smeller i Europa igjen. Spørsmålet er når og hvor. Kan det skje i Norge? Jeg tror alle vet svaret.