Innenriks

Stortinget debatterte tirsdag overgrepene i Køln og Stockholm og nå var det tid for å markere seg. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa det gjaldt å vise fasthet. Umiddelbart. Det var som han personlig ville ruse ut.

Oppslutningen om at dette er uakseptabelt og må slås ned på, er litt for unison. Det som savnes er en innrømmelse av at politikerne ikke har tatt problemene på alvor. Det har vært advart lenge.

– Både i Köln og Stockholm skal politiet ha forsøkt å fortie at angrepene hadde funnet sted i en misforstått frykt for at åpenhet kunne skape reaksjoner. Resultatet er det stikk motsatte, fortielsen har skapt sinne og forsterket motsetningene, sa Ap-lederen da Stortinget tirsdag debatterte forliket om integrering.

– Kvinner i Norge og resten av Europa skal leve frie liv, uten frykt. Alt annet er å regne som nederlag for vårt levesett. Derfor må overgrep som dem kvinner i Stockholm og Köln ble utsatt for, møtes med umiddelbar fasthet – og ikke med fortielse og ettergivenhet, sa Støre.

Hvorfor lyder dette falskt? Fordi Gahr Støre, om noen, har fremstått som en typisk eksponent for politikerne som ikke vil snakke om problemene. Han er far til ordet «ytringsansvar» og det innebærer nettopp at man ikke skal stille skittentøyvasken til offentlig skue, ikke muslimenes og ikke det flerkulturelle samfunn. Man gjør det bare ikke. Vi har fått en ny felles fasade å pleie.

Gahr Støre har vært den fremste eksponenten for denne nye anstendigheten som gjør det til et personlig lyte hvis man drister seg til å si noe alle vet. Det klinger derfor noe hult, når han, av alle, går løs på mørkleggingen.

På den annen side har vi SV som har bundet seg til masten og er fast bestemt på å gå ned med skipet. Karin Andersen er en feminist av den gamle skolen. Hun ser bare menn. Det er de som er problemet enten de kommer fra Toten eller Damaskus.

Støre

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Store—Overgrep-ma-motes-med-umiddelbar-fasthet-8314564.html