Også Ap vil stemme nei til SVs hasteforslag om midlertidig stans i returer til Afghanistan når Stortinget voterer tirsdag.

Arbeiderpartiet vil stemme nei både til hasteforslaget om midlertidig returstans og når et likelydende forslag fra SV, MDG og Rødt skal behandles senere i høst, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Tidligere i ettermiddag ble det kjent at Senterpartiet, sammen med Høyre og FrP, sikrer flertall mot SV-forslaget, og at returene til Afghanistan dermed fortsetter.

Det var likevel knyttet spenning til hva Arbeiderpartiet ville falle ned på.

Støre: «Holder regjeringen ansvarlig»

– Vi har avklart at vi ikke kommer til å stemme for et forslag som sier stans i all retur til Afghanistan, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Saken ble drøftet på partiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

– For oss er det viktig å være trygge på at forholdene ved retur er akseptable. Derfor kalte vi inn to statsråder her i dag, og svarene fra dem legger vi til grunn. Vi holder regjeringen ansvarlig for at det er akseptabelt å returnere til Afghanistan, sier han.

Ap sitt nei til returstans gjelder tirsdag, da et forslag fra SV skal hastebehandles av Stortinget. Partiet skal ikke ha tatt stilling til hva de gjør når spørsmålet skal behandles i komiteen.

«Veldig skuffa, og litt redd»

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er overrasket og skuffet.

– Det betyr at regjeringa fortsatt kan returnere asylsøkere, og jeg frykter ennå flere kommer til å flykte videre fra Norge før vi får gått gjennom det andre forslaget som omhandler midlertidig returstans, sier Andersen, som også leder kommunalkomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

Hun tror avgjørelsen fra Sp vil medføre at Stortinget ikke får tatt stilling til forslaget om midlertidig returstans på flere uker.

Det gjør henne både «…veldig skuffa, og litt redd, fordi jeg tar forpliktelsene våre i asylretten på alvor og mener vi ikke skal returnere personer til fare, og det føler jeg meg ikke sikker på at vi ikke gjør nå.»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.