Nytt

NRK nyhetsmorgen begynner med et eksklusivt intervju med Rachid Gannouchi, leder av islamistpartiet Ennadha, i Tunisia. Han åpner med å si at Vesten gjennom fredsprisen for en gangs skyld har latt være å støtte et diktatur i Midtøsten.

gannouchi

Det er et sleipt utspill. Gannouchi får sparket Vesten på skinnleggen samtidig som han takker.

I neste omgang sier han at ekstremistene ikke er et resultat av den arabiske våren, men en etterlevning av diktaturet til Zine El Abidine Ben Ali. Smart igjen. Men litt for smart. Gannouchi vil ikke ta noe ansvar for jihadismen. Brorskapets talsmenn – og Gannouchi er en av dem  – tror alltid at vestlige ører er troskyldige og lar seg bløffe. Men det gjelder i dag bare de som vil la seg lure, eller lever av å lure andre.

Som NRKs Tomm Kristiansen. Han kan fortelle at Tunisia har løst «floken» mellom islam og demokrati og bevist at det er mulig å forene de to.

Utspillet til Gannouchi viser at islamistene er som før. De har ikke oppgitt noe som helst, bare tatt et taktisk tilbakesteg. Fremskritt er bare mulig så lenge de holdes i sjakk.

Men en slik forståelse får man ikke av å lytte til NRK. Der får man høre at problemet demokrati og islam er løst.

Nylig ble ti av livvaktene til presidenten i Tunisia drept av en selvmordsbomber. Vi husker det blodige angrepet på turister i badebyen Sousse 26. juni i år, der 38 turister ble drept, herav 30 briter.

Vi husker angrepet på Bardo-museet 18. mars der 24 mennesker ble drept, hvorav 21 var utenlandske turister.

Tunisias fremtid er ytterst usikker. Det kan være kvartetten står for et positivt bidrag, men hvis de skal ha håp om å lykkes kan man ikke ha noen illusjoner om hva Ennadha og Brorskapet står for. Dessverre virker det som om venstresiden ikke ønsker en slik opplysning.

Intensiteten i jihad-grepene har økt.

Å si at ekstremistene skyldes det styrtede regimet er ansvarsfraskrivelse. Det er et offensivt utspill for å blokkere for påpeking av sammenhengen mellom islamisme og jihad. NRK er helt med på denne galeien.

 

Les også

-
-
-
-
-