Nytt

Tunisia – det eneste landet som har bevart håpet om at den arabiske våren overlevde – har den siste uken vært herjet av uro. Fredag innførte regjeringen unntakstilstand nattestid på ubestemt tid.

tunisia.ettadhamen.tors21.jan.16

Parallellen til det som skjedde for nesten nøyaktig fire år siden er slående. Også denne gang starter det med et selvmord. En mann i byen Kasserine ble så skuffet over at han var strøket fra en jobbliste at han begikk selvmord. Uroen begynte. Myndighetene svarte med å love 5.000 jobber, men trakk løftet og tilbød arbeidstreningskurs i stedet. Det fikk uroen til å bli til opptøyer, som utviklet seg og til slutt omfattet 15 byer, inklusive hovedstaden.

Det sies at uroen denne gang skyldes økonomien, ikke politikken, men det er vanskelig å skille på de to. Folk nekter å godta status quo og de forstår ikke hvorfor ikke situasjonen er blitt bedre. Når de blir sinte går de amok.

Tunisias president er en gammel politiker, Beji Caid Essebsi, som ble valgt i 2014. Hans parti er Nidaa Tunis, som dannet en koalisjon med det islamistiske Ennadha-partiet. Men rykter om at Essebsi planla å la sønnen ta over, i noe som minner om et dynasti, fikk flere representanter til å forlate partiet, og Nidaa Tunis mistet overvekten slik at Ennadha nå er det sterkeste partiet.

Denne krangelen skjedde i kjølvannet av to alvorlige terrorangrep som IS tok ansvaret for.

Det er ikke lenge siden presidentens livgarde ble angrepet av en selvmordsbomber.

Unntakstilstanden stiller Den norske Nobelkomiteen i forlegenhet. Det er bare noen uker siden Kaci Kullmann Five hyllet Tunisia for å ha vist at det ikke er noen motsetning mellom islam og demokrati.

Tunisia har et sterkt salafistmiljø. Det har strømmet 3.000 krigere til IS

 

http://www.wsj.com/articles/tunisia-imposes-nationwide-curfew-as-protests-spread-1453483239