Innenriks

Kaci Kullman Five har nettopp kunngjort at årets Fredspris går til dialogkvartetten i Tunisia. Five leser opp hvordan kvartetten har gått foran i en nasjonal dialog for å forebygge og forhindre at Jasmin-revolusjonen tar en voldelig vending.

Den første motforestillingen som melder seg er at dialogen led et alvorlig nederlag da 38 turister ble slaktet på Tunisias strender 26. juni i år, 30 av dem briter. Jihadisten falt ikke ned fra himmelen. Tunisia har avgitt 3.000 jihadister til IS.

Five/komiteen sier Tunisia har opplevd en nasjonal samling rundt demokrati nettopp pga kvartettens dialogi-arbeid.

Er dette dekkende?

Myndighetene innførte unntakstilstand etter massakren i Sousse, og parlamentet har nylig vedtatt nye strenge anti-terrorlover. Tunisia er under press, og har lite annet å falle tilbake på enn drakoniske lover.

Sousse-massakren var ikke en enkeltstående begivenhet.  Tre måneder tidligere var 22 turister drept i Bardo-museet i Tunis.

Tildelingen virker perifer og kommer på etterskudd. Five refererte til opprettelsen av kvartetten i 2013 og sa deres arbeid var noe av grunnen til det fredelige parlamentsvalget i fjor høst. Tunisia viser at det er mulig med et samarbeid mellom islamister og sekulære, sa Five.