Innenriks

Både Faten og jeg har flydd de siste dagene. Faten fikk hijaben sjekket enda maskinen ikke hadde pepet. Tre ganger har dette skjedd i løpet av de siste seks månedene. Nå føler hun seg krenket. Hun beklaget seg på Facebook:

faten (1)

Denne type diskriminering gjør at folk radikaliseres, sier Faten. Er det noe som ikke fører til radikalisering om dagen? Hvor mye skal vi liste oss rundt i engstelse over at helt normale rutiner fører til at noen føler seg krenket. For det dreier seg om hvordan det føles, ikke sant? Hvorfor tror Faten at hennes opplevelser er så enestående?

Da jeg fløy hjem fra Oslo på mandag kveld måtte jeg kle av meg belte, jakke og sko mens en dame i nikab ble vinket igjennom sikkerhetskontrollen uten noen som helst for for sjekk. Jeg skrev om den turen hjem her.

Hva jeg ikke nevnte i den kommentaren var reisen fra Manchester til Oslo. For andre gang på kort tid har jeg også blitt plukket ut i sikkerhetskontrollen. Den første gangen uten at maskinen ga fra seg en eneste lyd. Jeg liker å reise i olabukser og hadde på meg et par trange hipsters. Beltet var allerede tatt av. Uten noen forklaring fikk jeg en hånd ned bak på innsiden av bukselinningen. Hånden beveget seg fra side til side.

Det var ingenting som indikerte at det var noe som helst nedi min bukse bortsett fra undertøy. Som sagt buksen var trang. Opplevelsen var litt ubehagelig, men man klager ikke i sikkerhetskontrollen. Det er omtrent like dumt som å nevne ordet «bombe». Denne buksesjekken må jo ha vært et engangstilfelle, tenker du kanskje. Nei, den var ikke det. På siste tur på søndag fikk jeg samme behandling igjen. Hva de tror at jeg skjuler i bukselinningen er fremdeles et mysterium.

Tidligere har jeg også opplevd å få hele fronten grunding befølt av en mannlig sikkerhetsbetjent på Gardermoen. Han spurte om jeg ville ha en kvinnelig betjent, men min erfaring er at man står med armene ut og blir klappet lett på sidene, så jeg sa nei. Det gjør jeg ikke neste gang. En særdeles ubehagelig opplevelse. Og jeg er ikke spesielt prippen av meg. Heldigvis ble jeg ikke radikalisert, for det kunne jeg risikert ifølge Faten.

Faten ser ikke ut til å ha skjønt at skanneren kun registrerer metall.

– Hvis det er slik at de må sjekke hijaben min selv om maskinen ikke piper, så lurer jeg egentlig på hvorfor de har maskinen der i det hele tatt.

11082658_857234021037673_6012509561796429576_n

Hun er blitt behandlet annerledes enn alle andre. Eller kanskje ikke? Mere plass under hijaben hennes enn i min trange bukse!

Pressekontakt ved Oslo Lufthavn, Lasse André Vangstein, sier til Nettavisen at det ikke er slik at alle med hodeplagg blir sjekket, men at sikkerhetskontrollen har mulighet til å ta en ekstra sjekk av folk, selv om det ikke har pepet i maskinen.

– Det er sånn at man har muligheten til å ettersjekke passasjerer selv om det ikke har pepet på dem. For eksempel kan folk med hatt eller caps bli bedt om å løfte på den for å vise hva de har under. Det kan nok være det som har skjedd i dette tilfellet, det er ikke uvanlig, sier Vangstein.

Nettavisen

Les også

-
-
-
-
-
-