PST-sjef Benedicte Bjørnland sier etaten vil ha adgang til å installere trojanere på terrormistenktes datamaskiner, slik at de kan følge hvert tastetrykk.

Slik programvare gjør det mulig å følge alt som gjøres på datamaskinen i sanntid.

Terrorister er etterhvert blitt uhyre forsiktige med hva de sier på mobil. Kouachi-brødrene i Frankrike ble avlyttet i flere år, uten at det ga resultat og det var en av grunnene til at de ble tatt av radaren.

Det var under et foredrag i Oslo Militære Samfund mandat at Bjørnland luftet tanken om trojanere.

– Et eksempel er det å kunne lese tastaturet. Etter en rettslig kjennelse bør vi få anledning til å installere en trojaner som gjør at vi for eksempel kan lese av alle tastaturtrykk på en overvåket datamaskin, sier Bjørnland til Dagbladet.

Trojanere er små programsnutter, eller virus, som også brukes av hackere til å ta over kontrollen på andres datamaskiner eller telefoner. Nå er det altså de som jakter terrorister her i Norge som vil benytte seg av hacker-metodene. Trojaneren installeres uten at den som eier datamaskinen eller telefonen merker noe til det.

 

En skokk av advokater og redaktører vil rope personvern, og får assistanse av Datatilsynet og mange andre. Men Bjørnland gjør bare det hun må gjøre hvis hun skal klare oppgaven: Å beskytte samfunnet mot terrorister.

Norsk debatt foregår på luftige premisser. Samtidig som folk ble skutt ned i København skrev avisene ledere om hvor unødvendig det var å bevæpne politiet. Politikere som Trine Skei Grande hevdet på fullt alvor at det ville øke risikoen.

http://www.dagbladet.no/2015/03/23/nyheter/pst/terrorisme/terror/avlytting/38357050/