Ta en av verdens mest populære, melodiøse og harmoniske operaer. Bytt ut romantiske antydninger med sex på scenen, ikle soldatene Francos uniformer, og la de to første aktene kretse rundt sex og vill festing, mens små gatebarn ser på. Til slutt må publikum spørre seg om når de voksne antaster barna?

Kutt ut kjente scener for å få det hele til å passe med sex-melodramaet. For å bli fullkomment grensesprengende kunne Bizets klassiske musikk vært byttet ut med et karibisk nakenband på ståltrommer. Da ville operaen heller ikke vært like blendahvit som en VG-redaksjon.

CARMEN-2015_Foto-Erik-Berg_03

De to siste aktene roer ned sex-maset, som forlengst har sluttet å sjokkere, slik at stykket bare blir kjedelig. Etpar gode stemmer kan ikke veie opp. Den dempede applausen underveis mer enn antyder at publikum venter på at korporal José omsider vil gjøre alvor av truslene om å drepe Carmen så vi alle kan gå hjem.

Normalt nøyer José seg med et enkelt knivstikk i mellomgulvet, men regissøren har mer gørr i tankene for Carmen; i disse IS-tider får hun selvfølgelig strupen kuttet over – med lommekniv – bakfra, og med rikelig teaterblod.

Oppsetningens høydepunkt var avslutningen. Dvs applausen etterpå. Normalt opptrer et norsk publikum høflig formalistisk, og klapper med crescendo på rett plass gjennom to teppefall, mens noen få drister seg til å juble. Denne kvelden blir nettopp formalismen det mest dramatiske; applausen er så dempet at det blir en eneste lang protest, nesten rebelsk. Applausen stiger fortjent og merkbart når barnesangere og hovedstemmene bukker, men går straks tilbake til et langsomt og ydmykende tempo.

Så skjer noe aldeles uhørt i Norge; tilslutt, når det som oppfattes som regissøren entrer scenen, høres gjentatte buu-rop. Når det blir ille nok, kan selv en kritthvit sal av nordmenn begynne å oppføre seg litt «kontinentale». Kun ett teppefall, og publikum er forlengst på vei ut.

Hva kan være mer oppløftende enn en sal fylt av Norges politisk korrekte elite som har fått nok av sin egen 68-er-verdens dystopi?

 

Jessye Norman som Carmen:

https://www.youtube.com/watch?v=DkADJFzJW28

 

Vetle Lid Larsens anmeldelse:

http://www.aftenposten.no/amagasinet/Nar-Carmen-endelig-kaster-trusa_-gar-det-et-sukk-av-begeistring-gjennom-salen-7905582.html