Nytt

Et rekordstort antall av 15.000 mennesker deltok i kveld under den niende ukentlige demonstrasjonen i Dresden avholdt av Pegida, som er en drøyt to måneder gammel bevegelse mot islamisering av og massiv asylinnvandring til Tyskland.

I en motdemonstrasjon hvor folk marsjerte under parolen «Dresden for alle», deltok ifølge politiet 5.600 personer, et klart mindre antall enn forrige gang.

Høytstående representanter for sosialdemokratene (SPD) og den kristelig-sosiale union (CSU), som er koalisjonspartnere i Tysklands regjering, er uenige om hvordan de skal forholde seg til Pegida, skriver Süddeutsche Zeitung.

Den samme uenigheten gjør seg gjeldende internt i Alternativ for Tyskland (AfD), hvor noen representanter deltok i mandagens demonstrasjon.

De demokratiske instinktene er ikke Merkels sterkeste side:

Statsminister Angela Merkel (CDU) fordømte Pegida-bevegelsens aksjoner i skarpe ordelag. I Tyskland gjelder riktignok demonstrasjonsfriheten, men her er ingen plass for hets og bakvaskelser, sa hun i Berlin.

CSU-politiker Stephan Mayer advarer mot å «plassere Pegida i det høyreradikale hjørnet».

Mayer sa til Bayerischen Rundfunk at han ser «rettskafne borgere som etter ærlig overveielse tar til gatene». CSUs generalsekretær Andreas Scheuer sa: «Det er en stor fornærmelse å betegne fredelig demonstrerende mennesker som uttrykker sine bekymringer, som en «skam for Tyskland»,»

slik landets justisminister Heiko Maas (SPD) hadde ordlagt seg.

pegida-banner
En SPD-talsmann sier Pegida må distansere seg fra nazismen. Har han sett logoen til venstre?

 

15 000 Menschen demonstrieren gegen angebliche Überfremdung