Sakset/Fra hofta

Styremedlem Hoa Hong Thai i Buskerud innvandrerråd tar til orde for egne aldershjem for innvandrere. Bakgrunnen er delvis personlig:

I forrige uke fortalte moren til Hoa Hong Thai om sine erfaringer etter å ha bodd på en rehabiliteringsavdeling uten å beherske språket.

– Moren min følte seg ensom, og hadde nok trivdes bedre på et sykehjem med mennesker som snakker det samme språket og har den samme kulturen som henne, sier Thai.

Med «mennesker» mener hun kanskje både beboere og ansatte? Thai viser til private aldershjem for ulike nasjonaliteter i USA, og etterlyser tilsvarende tilbud i Norge – uten å presisere om det er private eller offentlige tilbud hun tenker på.

Det sistnevnte er åpenbart politisk umulig, sannsynligvis også økonomisk. Det ville være i strid med den flerkulturelle ideologien, og med en mindre oljesmurt befolkning hvor misforholdet mellom dem som yter og dem som nyter blir stadig mer påtrengende, blir det ikke ressurser til slik spesialbehandling heller.

Resultatet kan med årene vanskelig bli annet enn en offentlig minimumsomsorg for folk av alle slags bakgrunner, som har det til felles at de ikke kan kjøpe seg fri fra flerkulturen. Den hardhendte logikken som enkelte steder allerede gjelder fra vuggen, vil uunngåelig gjelde til graven også.

Men hvis mange nok skulle se forretningspotensialet i å kjøpe opp gamle turisthotell og andre egnede bygninger for å gjøre dem om til aldershjem (snarere enn asylmottak, dog uten statsstøtte), for slik å tilby løsninger for alderdommen som f.eks. lesere av britiske periodika vanskelig kan unngå å ha sett reklame for, vil det parallelt med den offentlige minimumsservicen vokse frem private alternativer, slik det allerede finnes for jøder. Da blir tilbudene Thai etterlyser en realitet, om enn det kanskje var offentlige tilbud hun så for seg.

vietnam house
Vietnamesisk aldershjem langs Drammenselva?

15WrcXtg
Denne varianten kan muligens bli noe trekkfull om vinteren. Men fryktelig hjemmekoselig om man er fra de kantene.

Mon tro om det er noen skrantende nordmenn uten penger i bakhånd som lurer på om de får servert ribbesvor og akevitt den siste julen de får oppleve?

Så venter vi bare på at den første innfødte nordmannen åpent etterlyser løsninger for sin livsaften hvor han eller hun er omgitt av «mennesker som snakker det samme språket og har den samme kulturen» – slik eget og andres land var i vedkommendes barndom.

 

NRK Buskerud: Vil ha egne sykehjem for innvandrere