Mangeårig leder av Venstre og statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har stiftet et nytt parti, Moderaterne, som har sitt første landsmøte i Vejle søndag. I et stort oppslått intervju i Berlingske forteller han om ambisjonene. De er store. Løkke Rasmussen vil revolusjonere dansk politikk. Utgangspunktet er krisen i offentlig sektor.

Det er en krise som går igjen i alle velferdssamfunn. Forpliktelsene blir for store. Det finnes ikke hverken mennesker eller budsjett som kan bære dem.

Svaret er ifølge Løkke Rasmussen å gjøre offentlige helsetiltak like ansvarlige som private foretak: De skal gå økonomisk rundt, ledelsen skal stå ansvarlig. Et styre skal kunne sparke ledelsen. Slik vil han bringe autonomi og dynamikk inn i det offentlige.

Men dette er bare en liten del av reformen: Lars Løkke Rasmussen vil pålegge danskene å spare mer til alderdommen. Danmark er allerede landet med høyest skattetrykk. Det skal en stor gulrot til hvis danskene skal spare mer.

Men Lars Løkke ser hva som kommer: Private løsninger. Velstående kjøper seg den service det offentlige ikke kan tilby. I Norge vil Ap tvinge alle til å bruke det offentlige tilbudet, enten det gjelder skole, helse eller arbeidsmarkedet. Men det offentlige er dyrt, toppstyrt og ineffektivt. Private løsninger tvinger seg frem. Her vil Lars Løkke bruke noe av det privates fordeler på det offentlige.

For å få det til politisk vil han bryte med blokkpolitikken og ha en regjering på tvers av blokkene. Han vil isolere Enhedslisten (Rødt), Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige og samle de andre bak en flertallsregjering som har styrke nok til drastiske reformer.

Kun et slikt flertall har styrke nok til å revolusjonere finansieringen av offentlig sektor. Hvis ikke vil velferdsstaten segne under vekten av sine egne forpliktelser.

Lars Løkke er ikke den første som ser det. Han stiller riktig diagnose. Men har han løsningen? Han foreslår borgerlønn for de som går på trygd. Men vil de som arbeider finne seg i å finansiere en gruppe mennesker som aldri har og aldri vil arbeide?

Lars Løkke er en ringrev. Han er smart. Men han vil finne en løsning innenfor dagens system. Berlingskes reporter minner ham om at han to ganger har talt i Folketinget uten at en eneste representant har svart ham. De er ikke interessert i å slippe ham til. Blokkpolitikken er deres spill og de kan det.

Men det er blitt et lukket system i de fleste demokratier. Velgerne holdes utenfor.

Det er vanskelig å se at man kan få til noen virkelige løsninger uten å innby velgerne. Men da snakker vi om en kulturkrig maken til den USA gjennomlever og det vil ikke politikerne som driver stolleken.

Norge har vært forskånet fra de problemene som rir Danmark og Sverige. Til nå. Men strømkrise og drivstoffkrise har snudd opp ned på dette. Innbyggerne oppdager til sitt sjokk at den politiske klassen betrakter statsinntektene som sine. Pengene fosser inn, men kommer ikke innbyggerne til gode.

 

 

Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.