Nyheten om at enda to norske Syria-farere har falt, er ikke bare just one of those things. Noe vi venner oss til. Det forandrer fortellingen om det nye Norge.

syria.farer.hisham.hussain.ahmed.

Hisham Hussain Ahmed ble 24 år. Han var en av dem PST visstnok var mest obs på. Han steg til en lederposisjon innen IS.

Ahmeds livshistorie starter i Eritrea. Han kom alene til Norge i 2003 og kom til en familie i Bærum. Der ble han boende i fem år. Så må det ha skjedd noe. I desember 2012 drar han til Syria.

Noen burde intervjuet en person som Ahmed. Fått hans historie fra egen munn. Han var aktiv i WildX, et prosjekt der innvandrerungdom ble tatt med ut i naturen. Tor Bach var en av «lærerne». Da den samme Ahmed kom tilbake og ville ta jegerprøven hadde noe skjedd. Han snakket om å ta jøder. Det fikk Bach til å varsle PST og Dagsavisen gjorde et oppslag som skremte.

Mulighetene var større ute. Ahmed trengte ingen jegerprøve for å slutte seg til IS. Der står vi nå. Ungdommer kan dra ut og delta i hellig krig. De gjør det. Samfunnet aner ikke hva det skal gjøre.

Aftenposten forteller at en seks-syv kommuner vil få tildelt avradikaliseringskoordinatører, som skal jobbe opp mot ungdommer i faresonen. Meningen er at det skal bli flere.

Ser vi her begynnelsen på en ny «gren» innen feltet, som vil vokse i takt med fenomenet hellig krig?

Få ser ut til å ville gå i dybden på hva ungdommen tenker, hva som trekker, hvorfor de avviser det samfunnet de kom til. Tor Bach sier ungdommene «kaster vrak på samfunnet som ga dem alt». Det er neppe slik de selv opplever det. 68-ungdommen fikk også «alt», men gjorde opprør. Den lekte med revolusjonen. Denne gang er det alvor. Blodig krig, og det er vanskelig for 68’erne å ta inn.

Også en norsk Syriafarer nummer to falt i kamp i oktober. TV2 kjenner navnet.

En tredje Mustafa Can, falt på kurdernes side, i forsvaret av Kobani. Det er en helt annen historie enn de to første. Men heller ikke den hører vi spesielt mye om.

Vi må vokte oss for å bli voyeurer av det grusomme, gåtefulle og overse andre som har mer forståelige, idealistiske grunner.

http://www.wildx.no/2014/11/to-gutter-drept-i-i-kamp-for-isil/

http://www.tv2.no/2014/11/18/nyheter/is/6248152

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂