Boligprisene er høye på Høybråten nord i Groruddalen. Stedet er nærmest en norsk enklave i et multikulturelt område. Boliger som er tilnærmet like, koster ca. en million kroner mer om den ligger innenfor Høybråten skoles inntaksområde. Høybråten skole er så populær at 17 barn innenfor skolegrensen ikke får plass.

Hva er spesielt med Høybråten skole? De har sikkert dyktige lærere, men først og fremst er det en overveiende majoritet av norske barn der. Rommen, Haugen, Haugenstua, Furuset og Gran skole ligger i kort avstand fra Høybråten og må betegnes som naboskoler. De har alle mellom 80 og 100 prosent minoritetsspråklige. Akkurat det nevner ikke Akers Avis når de omtaler saken.

Segregering er neppe et ukjent fenomen i Oslo, byen Arbeiderpartiets Raymond Johansen drømmer om å styre.

Mye av grunnen til at barnefamilier flytter til Høybråten, er skolen. Rektor på Høybråten skole, Jan Gunnar Braathen, forteller at de har lange ventelister på alle trinn. Til og med de som bor innenfor skolegrensa, får ikke plass.

– Det er 17 elever på et trinn som bor innenfor vårt område som står på venteliste. I tillegg har vi søkere fra andre skolekretser. Det er i seg selv hyggelig og en anerkjennelse for oss at folk tenker at vi driver en god skole, sier han.

Men rektoren føler med de som ikke får plass. Prisforskjell for hus som ligger innenfor skolegrensa i motsetning til utenfor, kan være så mye som én million kroner.

– Fortvilelsen er stor for de som kjøper hus på Høybråten og ikke får skoleplass. Det er vanskelig for oss, sier han.

Litt lengre inn i boligmekkaet, finner man Bikuben 5. Prosjektet består av fem eneboliger som selges fra kroner 6.300.000. Der har de solgt én enhet allerede.

Megleren er enig i at Høybråten skole ofte er en avgjørende faktor for de som er på boligjakt i området.

– Jeg tror mange har et forhold til hvilken skole de ønsker for barna sine. Høybråten skole er en skole med godt rennomé for de som allerede bor i området og som nyinnflyttede setter pris på. Så jeg tror skolegrense har stor innvirkning på valg av område og pris.

Hvor lenge holder Høybråten stand?

 

http://www.groruddalen.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=13527