Obama forsøker å få med seg andre land i en koalisjon mot ISIS. Storbritannia og Frankrike blir nevnt. Men det blir ikke sagt om de skal delta i militære operasjoner, kun humanitære, logistikk og eventuelt våpen til kurderne.

Kan det være at f.eks. David Cameroon frykter konsekvensene på hjemmebane? At hjemvendte jihadister vil tolke det som en krigserklæring og ta krigen hjem?

Man skal ikke se bort fra at slike overveielser gjør seg gjeldende i europeiske hovedsteder, og vil gjøre det i økende grad: Hvordan vil den muslimske befolkningen reagere?

En ting er jihadistene, men de har et større omland av sympatisører av ulike avskygninger. Hvis det kommer meldinger om feilbombinger kan stemningen snu. Sosiale medier vil selvsagt bli brukt for hva de er verdt.

En talsmann for Muslim Council of Britain var på BBC og uttalte sterk skepsis til de nye forslagene mot Syria-krigere. De innebar mistenkeliggjøring og stigmatisering, mente han. Spørsmålet er hvordan slike tiltak skal være innrettet for å unngå en slik virkning. Det hadde ikke talsmannen noe svar på.

Obama hadde med hele sitt security-team til Wales og de arbeidet for å mobilisere til koalisjonen mot ISIS. En av dem som talte mest engasjert var Jordans kong Abdullah:

One of the most impassioned pleas at the NATO summit came from King Abdullah of Jordan, who implored world leaders to create a «coalition of the committed» to fight Islamic State, said participants in the private meetings.

 

En NATO-diplomat sier alliansen ikke skal ha noen operativ rolle i Irak.

One European diplomat, however, said NATO itself shouldn’t have a direct role in any military operations in Iraq. Instead the alliance is likely to be called upon to help coordinate efforts to deliver humanitarian aid and enforce controls along Iraq’s porous borders.

«NATO’s role isn’t operational [in Iraq]. It’s a role of assistance,» the diplomat said.

Blant landene som er aktuelle er foruten Frankrike og Storbritannia, Australia. Men Tyskland er som vanlig taus. Hvis Tyskland ikke snart «step up to the plate» som amerikanerne sier, vil tysk innflytelse få en knekk. Landet stiller ikke opp når det kreves militære tiltak. I lengden er ikke det holdbart.

At Cameroon fortsatt er i vurderingsmodus når det gjelder flyangrep på ISIS i Irak, tyder på at noe holder ham tilbake. Han har sagt dette lenge.

Mr. Cameron said the U.K. was considering joining the U.S. in launching direct military strikes against Islamic State fighters in Iraq. The U.K. is also reviewing whether to provide arms and training directly to Kurdish forces fighting Islamic State.

«We are considering actively whether to give them arms ourselves,» Mr. Cameron said.

Er det tanken på bomber hjemme som skremmer? I så fall har ISIS greid å skremme britene til å avstå fra en krig som ISIS selv har erklært, også mot Storbritannia.

http://online.wsj.com/news/articles/SB20001424052970204190804580134271011090074?mod=rss_Page_One&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB20001424052970204190804580134271011090074.html%3Fmod%3Drss_Page_One