Mannen som elsket Haugesund er filmen basert på livet til Moritz Rabinowitz. Rabinowitz kom til Norge fra Polen i 1902. Han bosatte seg i Haugesund, og her bygde han etter hvert opp Nord-Europas mest moderne konfeksjonsfabrikk.

Rabinowitz er likevel mest kjent for sitt samfunnsengasjement. Han så og han advarte tidlig mot den voksende antisemittismen i Norge og Europa. Han ble dessverre tatt til fange av tyskerne og sendt til utryddelsesleirene. Han døde i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen 27. februar 1942. Rabinowitz døde i Sachsenhausen fordi han var jøde.

Det forferdelige er at i 2014 tåles fremdeles ikke jøder. Trøndelag teater hadde premiere på Fabrik 29. august, et dukketeater om Moritz Rabinowitz. Innen et døgn etter forestillingen, hadde noen risset inn hakekorset på teatrets inngangsdør.

– Det var en av teatervertene som oppdaget det da hun kom på jobb i ettermiddag. Hakekorset er risset inn i inngangsdøra til foajeen.

Risset inn hakekors

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂