Tavle

Den som har fulgt den siste tidens begivenheter i Gaza med hjernen i noe mer enn stand-by, kan vanskelig ha latt være å spørre seg hva slags betingelser journalister arbeider under når de rapporterer fra et terrordiktatur i krig.

Et svar på det spørsmålet foreligger i dag i en erklæring fra The Foreign Press Association i Israel, med mange medlemmer som arbeider for respekterte nyhetsorganisasjoner i Vesten. Det er tungt å være kritisk og upartisk:

The FPA protests in the strongest terms the blatant, incessant, forceful and unorthodox methods employed by the Hamas authorities and their representatives against visiting international journalists in Gaza over the past month.

The international media are not advocacy organisations and cannot be prevented from reporting by means of threats or pressure, thereby denying their readers and viewers an objective picture from the ground.

In several cases, foreign reporters working in Gaza have been harassed, threatened or questioned over stories or information they have reported through their news media or by means of social media.

We are also aware that Hamas is trying to put in place a «vetting» procedure that would, in effect, allow for the blacklisting of specific journalists. Such a procedure is vehemently opposed by the FPA.

Det er lett å se hvorfor norske reportere ikke har pekt på dette som et problem. Det er tryggest å være partisk og ukritisk.

Verre er det kanskje at opinionen ikke skjønner forskjellen mellom et fritt og et ufritt land.

http://www.fpa.org.il/index.php?categoryId=73840