Nytt

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mangler tilsynelatende ikke særlig mye av den fleksibiliteten som ofte gjør livet enklere når man møter seg selv i døra i en maktposisjon.

Etter tidligere å ha stemt mot å åpne for religiøse symboler i Forsvaret som stortingsrepresentant, delte hun i desember ut departementets pris til samme etat for dens inkluderingsvilje – blant annet ved å åpne for nettopp religiøse symboler.

I juryens begrunnelse står det at «Forsvaret tilrettelegger for religionsutøvelse gjennom bestemmelser for bruk av religiøse symboler og permisjonsreglement ved religiøse høytider, samt tilbud om alternativ kost og diett i kantiner og på øvelser.»

Forsvaret tillater blant annet hijab, turban og kalott, de serverer halal- eller vegetarmat i alle avdelinger, og den som har en annen religiøs bakgrunn, kan få like mange fridager som den kristne kalenderen tilsier.

Partifelle Christian Tybring-Gjedde er kritisk til Hornes opptreden.

– Ja, det strider jo mot Frps partiprogram, landsmøtevedtak og gjentatte vedtak i stortingsgruppa om at vi ikke ønsker den typen religiøse symboler til nøytrale uniformer, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Tybring-Gjedde var ikke kjent med denne prisen før nå, og er overrasket over at den er delt ut uten at det er klarert med partiet.

– Jeg under meg over det, jeg må innrømme det. Jeg synes ikke det hører hjemme. Det bryter med partiprogrammer, med vedtak i stortingsgruppa og med landsmøtevedtak, så jeg synes ikke det sømmer seg, sier Tybring-Gjedde.

Han mener ikke at Forsvaret skal premieres for å gå bort fra prinsippet om lik uniform for alle.

Statsråden har også tatt i bruk et av maktens mer effektive virkemidler:

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har takket nei til å kommentere denne saken.

 

NRK: Frp-Horne ga pris for hijab og halalmat: – Strider mot vårt partiprogram