Nytt

I NRKs presentasjon av valgdekningen er det først og fremst NRKs infantilisering av valgdekningen som slår meg.

I år skal det satses på å nå barn helt ned i barneskolealder. Prosjektleder i NRK Linn Skarstein forteller at

– I år har vi et spesielt fokus på de yngre velgerne, noe som betyr at vi må nå dem der de er. Dermed blir nettet og sosiale medier viktig, og valgsidene til NRK.no vil bli den viktigste kilde til informasjon.

-NRK skal også lage mye valgstoff myntet på de som er framtidens velgere. På mandag lanserer «Supernytt» en egen nettside om stortingsvalget, hvor også barna kan avgi sin stemme i et partibarometer – i tillegg til at det lages nyhetsstoff om valget.

-NRK Super har også fått samtlige partiledere til å presentere sitt parti i en miniserie.

Ikke samtlige partier fr Skarstein.  Riktignok er småpartier som ikke er representert på Stortinget kommet med. Men det er de på «riktig» side. Det er vel ikke helt tilfeldig at MDG og Rødt er inne, mens De Kristne og Kystpartiet er ute?

-Og lørdag 31. august arrangerer «Supernytt» en politisk debatt om skole, der alle ungdomspartiene deltar, og hvor elever fra 6. til 8. trinn er publikum. Elever fra hele landet kan sende inn spørsmål og delta via nettsidene, hvor også debatten sendes direkte.

Linn Skarstein kan fortelle at statskanalens satsing på yngre og fremtidige velgere ikke betyr at valgdekningen blir mindre seriøs enn tidligere.

– Å styrke demokratiet er en del av samfunnsoppdraget til NRK. Det er en kjensgjerning at mange unge mennesker lar være å stemme, så derfor er det naturlig at vi prøver å nå de som skal prege fremtiden. At vi forynger sendingene betyr ikke at vi vil drive med tull og tøys. Unge mennesker er også opptatt av substans, så kvaliteten vil være på samme nivå som tidligere.

Det mest oppsiktsvekkende og provoserende (i den grad noen lar seg provosere av NRKs vinklinger, person- eller temavalg lenger) er valget av den 30-årige Leo Ajkic som programleder i en serie som skal munne ut i hans partipreferanse. Ajkic er for øvrig kjent fra programserien «Typen til» der han flyttet inn og var «typen» til en ny norsk kvinne i hvert program. Dette programkonseptet var en oppfølger av «Dama til» med Line Nelvik der hun flyttet inn hos ulike norske menn (foruten Leo Ajkic). Nå venter jeg at det kommer et nytt program fra NRK. Denne gangen om en norsk mann som er «typen til» Fatime, Miriam og Aisha. Vel, Leo Ajkic er altså 30 år og førstegangsvelger. NRK har med andre ord funnet en mann med lang og dyp interesse for politikk.

I denne nettserien på sju episoder skal Ajkic  møte vanlige mennesker som forteller hvordan enkeltsakene vil påvirke deres hverdag. Det første programmet skal handle om ost og toll. Og dette er slett ikke tull og tøys, for unge mennesker er opptatt av substans, sier Skarstein. På slutten av hver episode har ungdomspartilederne 30 sekunder på seg til å få fram politikken sin. Det siste programmet skal visstnok munne ut i hva Leo vil stemme den 9. september. Har vi en anelse om hva hans konklusjon vil bli?

NRK har altså valgt en mann som aldri har brukt stemmeretten sin og som dessuten offentlig har kommet med uttalelser som mange er blitt både såret og lei seg for. Under Nordiske Mediedager i mai i år, vitset Leo Ajkic om voldtekt under en debatt for ungdom. Temaet for debatten var «netthets mot kvinner» – av alle ting. Man skal ikke beskylde mannen for å være fintfølende. Uttalelsene skapte sterke reaksjoner, men tydeligvis ikke sterkere enn at NRK har valgt han til å veilede unge velgere fram til et parti å stemme på.

 

Jeg tror på at unge mennesker er opptatt av substans, slik Skarstein sier. Men tror Skarstein og NRK på det selv? Hvorfor ikke gi de unge reell substans? Fortell dem om Norges fremtidige demografi. Om kriminalitetsstatistikken, om hvem som fyller opp fengslene og krisesentrene våre. Fortell dem hva innvandringen koster og hva den sannsynligvis vil bety for framtidige skatter og avgifter, for boligbygging, for helse- og skolesektoren. Og aller viktigst hva vil den bety for frihet, for fred og samhold i det landet de engang skal arbeide i, få barn i og eldes i. Gi de unge noen troverdige scenarier for den fremtiden de vil møte i APs Nye Norge. Det hadde vært substans det!

 

http://www.nrk.no/valg2013/slik-blir-nrks-valgdekning-1.11162466