2012 var et rekordår i Oslo når det gjelder antall lommetyverier. 17 778 anmeldte lommetyverier i løpet av et år, gjør at det er snaue 50 ofre for lommetyverier i Oslo pr dag.

Politiet har startet et lommetyveriprosjekt, men har ingen tro på noen særlig nedgang i lommetyverier i år.

Fjoråret var et rekordår for lommetyverier. Politioverbetjent Roar H. Kvassheim tviler på at det blir en nedgang i år. 17 778. Det er antallet anmeldte lommetyverier i Oslo i fjor. Det betyr at snaue 50 Oslo-borgere ble utsatt for lommetyveri hver dag i 2012.

– Jeg tror ikke det blir en voldsom nedgang i år. Målet for i år er å bremse dette, og kanskje få en liten nedgang. Men det vil ta tid å snu denne trenden, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim.

Han leder lommetyvprosjektet i Oslo, som ble satt i operativ drift i august i fjor. Bakgrunnen for prosjektet var økningen i anmeldte lommetyverier fra rundt 10 000 over flere år til snaue 15 000 i 2011.

200-3oo lommetyver opererer i Oslo. De kan holde på lenge før de blir tatt, og i tillegg er straffene lave. Dette gjør Oslo til en favoritt blant lommetyver.

Lommetyvene opererer gjerne i team på opp til seks personer. Noen går foran offeret, noen går bak, mens en ofte distraherer ved at de for eksempel spør om hvor bussen går, eller drar frem et kart og spør om veien. Kvassheim forteller at det i hvert fall opererer 200-300 lommetyver i Oslo.

– Vi ser nye folk hele tiden. Mange kan holde på i evigheter uten å bli tatt.

Det er akkurat derfor Oslo har blitt et yndet sted for lommetyver, og har fått et rykte i lommetyvkretser om at det er et bra sted å «jobbe».

– Her er det mye verdier, og Oslo-folk passer ikke så godt på verdiene sine. Oppdagelsesrisikoen er også veldig lav og straffen er lav. Dette må vi snu, sier Kvassheim.

http://www.osloby.no/nyheter/Oslo-et-mekka-for-lommetyver-7140521.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂