Det er kun noen dager siden Yrkestrafikkforbundet gikk ut med krav om fortgang i arbeidet med kontantfrie busser. Bussjåførene føler seg utrygge på grunn av til dels brutale ran, og det påpekes at ranene pågår mens det jobbes med praktiske løsninger for å fjerne kontantene. Å oppleve slike ran er altså nå så vanlig at bussjåførene krever tiltak for å få en tryggere arbeidsplass.

Hvordan opplever passasjerer å være reisende med en buss hvor sjåføren med vold og våpen blir truet til å gi fra seg penger? Det er lett å tenke seg hvordan dette må føles hvis man på busstur med f.eks små barn blir utsatt for en slik situasjon. Hvordan kan styrende myndigheter være bekjent av slike tilstander på transportmidler som folk bruker til daglige gjøremål?

– Mens arbeidet med å finne gode praktiske løsninger pågår, skjer det fortsatt til dels brutale ran på bussene, skriver leder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet i en e-post til statsråden. Han viser blant annet til et eksempel fra Akershus sist sommer. En bussjåfør ble truet med kniv og ranet da han hadde med sønnen sin på jobb.

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/politikk/krever-raske-tiltak-for-kontantfrie-busser-3718186.html

I Oslo er lommetyver et svært utbredt problem på offentlig transport. Politiet går ut i Akers Avis Groruddalen og advarer folk, de bør være på vakt. Lommetyvene er utspekulerte og svært tålmodige. De snapper opp pin-koder og følger etter offeret. De slår til på et beleilig tidspunkt, gjerne ombord i kollektivtransporten hvor trengselen er stor. Gjerningspersonene kan følge etter offeret i flere timer.

Lommebøker som ligger i ryggsekker er det enkleste for tyvene, mener stasjonssjefen.

– Ofte åpner de opp sekken uten at du får det med deg. Da er det vanskelig for oss etterforske saken ettersom man ikke vet hvem som gjorde det eller hvordan han så ut.

T-bane, busser, køer og utesteder er de mest vanlige stedene å bli utsatt for lommetyveri.

Gode råd

Tyvene går hovedsaklig etter lommebøker. Hansen kjenner til saker der tyver har spottet pin-koden til bankkortet og deretter fulgt etter offeret i opptil fem timer før de har stjålet kortet og tømte kontoen.

– Å skjule pin-koden når du betaler med kort er viktig.

Det er i hovedsak østeuropeere som står bak denne formen for kriminalitet. Det er lett å slå fast at det mangfoldige Oslo har et uakseptabelt nivå av utrygghet i det offentlige rom.

http://www.groruddalen.no/lommetyver-tatt-paa-31-bussen.5026531-77747.html

I går ble vi igjen vitner til hvor utsatt busstrafikken er for ran og vold. I Skien kapret  en ung palestiner en buss og tvang passasjerene til å forlate bussen. Utenfor Larvik ble en bussjåfør truet med kniv og ranet. I går kveld kunne man lese om disse episodene på nettaviser og det ble nevnt på nyhetssendinger på TV.

Dagens Aftenposten ser ut til å gjøre en innsats for å få folk til å føle at verden er nesten som før. Forsiden er dominert av den gledelige nyheten om at barna løfter E-boksalget.  At en buss blir kapret, med de følgene det måtte ha for de som blir utsatt for dette, blir nevnt i en nesten usynlig NTB-notis øverst på side 7.

http://www.dagbladet.no/2012/02/27/nyheter/politi/innenriks/kriminalitet/20434791/

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/krim/politiet-jakter-bussraner-3719332.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂