Nytt

Romfolket måtte til slutt forlate leiren ved Sognsvann. Husokkupantene Boligaksjonen er nå romfolkets støttespillere, og bistår med å okkupere hus.

Det var husokkupantgruppen Boligaksjonen som kom over tre forlatte hus ved siden av hverandre på Bredtvet i Oslo.

Rundt 40 personer på flyttefot

Søndag kveld viser de rundt 40 romfolk til det som skulle være deres nye hjem, men som ble overnattingssted for bare én natt.

Aftenposten.no er med under flyttingen. Bærende på plastsekker og med madrasser på ryggen møtes de på Grønland T-banestasjon og reiser i samlet flokk til Grorudddalen.

Alle er riktignok ikke helt overbevist om at husokkupasjon er veien å gå.

-Jeg tror vi tar en stor risiko. Jeg har blitt kastet fra et hus av politiet klokken tre om natten, sier en mann med søppelsekk ved hjelp av tolk.

Statsbygg eier både skogen på Sognsvann og de okkuperte husene. Etter forsøplingen og den store mengden avføring ved Sognsvann, er det lite som tilsier at det skal være fristende å ha romfolk som beboere i hus, og Statsbygg avviser husokkupantene.

Han hadde håpet på å få i stand en avtale med Statsbygg og sier at de nye okkupantene er villige til å betale husleie.

– Ved å skape et stabilt sted hvor de kan være, kan disse menneskene også bidra mye til samfunnet. Blant annet selger de magasiner og betaler skatt av det, sier Andreas.

Romfolket truet også med å okkupere Frelsesarméen. De forlanger mer oppfølging fra Frelsesarméen fordi de er kommet til Norge fordi de er fattige. Mat og dusj er ikke nok.

I utgangspunktet stenger lokalene klokken 19. Da Osloby.no besøkte Urtegata i ettermiddag, hevdet de besøkende at de kom til å bli værende i lokalene til de fikk et nytt sted å overnatte.

– Vi har ikke noe valg. Det regner og er kaldt. Vi har ingen steder å bo. De er nødt til hjelpe oss. Sier Madelina Erciu (24). Hun har vært i Norge 1,5 måned og er blant dem som ble jaget vekk fra Sognsvann mandag morgen. 

– Jeg forstår ikke hvorfor folk er så redde for oss. Vi er mennesker, ikke hunder. Vi har sjel og hjerte vi også, sier Erciu.

———————-

– Her tilbyr de sandwich og en dusj. Men mat kan vi få når vi tigger på gaten. Her forventer vi mer. De får penger av myndighetene for å hjelpe folk i nød, og vi har kommet hit fordi vi er fattige. Sandwich og dusj er ikke nok, sier Erciu.

http://www.osloby.no/nyheter/Romfolk-truet-med-a-okkupere-Frelsesarmeen-7049482.html

http://www.osloby.no/nyheter/Medlemmer-av-romfolket-fikk-eksperthjelp-til-a-okkupere-hus-7048706.html