Innenriks

Aftenpostens Inger Anne Olsen ber oss være åpne og ærlige. Hun sier det er en menneskelig refleks å være skeptiske til andre livsformer enn ens egen. Denne skepsisen er ofte et resultat av erfaring.

Inger Anne Olsen vet at folk ikke kan være ærlige når det gjelder massive problemer fra andre etnisiteter og kulturer. Da blir man kalt rasist.

Romfolket, som hun nå fokuserer på, har ofte en livsstil som bryter med vårt levesett. De  etablerer leire i nærskogene våre. Rundt populære Sognsvann i Oslo har det i perioder sett ut som en svinesti. Avføring, søppel og tyvegods preger leirene. Avføring i parker og skolegårder har vi også lest om. Aggresive tiggere blant romfolket er også et tema som ikke er ukjent.

Selv fattige mennesker kan med enkle grep hindre at søppel og avføring flyter der de ferdes og bor. De som gjør det møtes også med mer velvilje av mannen i gata. Det vet også Inger Anne Olsen.

Idag sier vi romfolk, fordi vi har lært hva gruppen faktisk heter. For et par generasjoner siden var det helt greit å snakke om sigøynerplagen. Idag sier de færreste sånt – i hvert fall ikke offentlig.

I stedet sier vi for eksempel at vi vil ha rene og pene byer. Vi vil ikke ha søppel og rot.

—-

Daglig gange gjennom Vaterlandsparken, like ved Oslo S, viser at grupper av romfolk som overnatter på gresset ofte blir jaget av politiet. Mens unge interrailere som sover i samme park mens de venter på neste tog, vanligvis får sove i fred.

—-

Å være skeptisk til andre livsformer enn ens eget, er en menneskelig refleks. Problemene oppstår når man ikke er åpen og ærlig om hva man egentlig mener.

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Sigoynerplagen-7890685.html