I den lyse sommerkvelden står fjernsynet på, og med et halvt øye følger jeg med på Bislett games. Sterke idrettsutøvere og et entusiastisk publikum. Bildene er til forveksling ganske like de jeg så i mine yngre dager når vi benket oss foran skjermen for å bivåne de gamle storheter som Carl Lewis løpe på legendariske Bislett.

Dagens nyheter fra Oslo viser at Oslo har noen sider som vitner om en helt annen verden enn den vi ser på Bislett stadion. Det er steder som ligner på slum. Lakkegata skole blir brukt som toalett av romfolket. Forsker Ada Engebrigtsen ved NOVA som har forsket på romfolk i mange år, mener at mangel på offentlige toaletter er problemet.  Lesere som ser bildene fra Lakkegata skole hos NRK blir raskt oppmerksom på at dette handler om mer enn avføring. Avføring og gamle klær ligger slengt utover. På godt norsk; en svinesti er skolegården blitt. Mangel på offentlige toaletter kan umulig rettferdigjøre å bruke en skolegård som kombinert toalett og avfallshaug.

Torsdag fortalte NRK Østlandssendingen at lærere og vaktmesteren må fjerne avføring fra mennesker i ballbingen i skolegården til Lakkegata skole hver morgen.

Foreldre og lærere mener at østeuropeere som bor i biler rundt skolen på Tøyen i Oslo, bruker skolegården som toalett.

Ada Engebrigtsen er forsker ved NOVA, og har nylig skrevet en rapport om romfolket. Hun har forsket på denne gruppen over lengre tid, og har også bodd blant romfolket i Romania. Hun forstår at foreldre reagerer på at noen gjør fra seg i skolegården.

– Jeg synes jo det er veldig trist og skjønner godt at de er opprørt over det. Men dette er jo en problematikk som gjelder alle bostedsløse i byer. De har rett og slett ikke noe sted å gå på toalettet, sier Engebrigtsen

——————————–

For å bli kvitt problemene på Lakkegata skole, tror hun flere offentlige toaletter er løsningen.

– SV har foreslått i bystyret at man setter opp toaletter og søppelkasser. Det synes jeg er et godt forslag, men det må jo være åpent for alle byens bostedsløse, og også turister og byens øvrige borgere, sier Engebrigsten.

Hun understreker at toalettene må være bemannet og holdes rene.

Bildet under er tatt av Kjetil Grude Flekkøy/NRK.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.8184804

Bæsj i skolegården (Foto: Kjetil Grude Flekkøy/NRK)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂