Antisemittismen antar nye former. I Oslo har det dukket opp en plakat av president Barack Obama som konservativ jøde, og teksten No Change. Underforstått: også med Obama ved makten er det jødene som styrer.

Plakaten er en såkalt sprayplakat: dvs. det er laget en metallmatrise slik at man kan spraye bildet på over alt hvor det måtte passe. I dette tilfelle på St.Hanshaugen i Oslo, ikke langt fra synagogen i Bergstien.

Uinnvidde vil ikke oppdage budskapet. Hvem er figuren? Og hva betyr teksten?

Det er først når man drar kjensel på Obama at man forstår at No Change spiller på hans eget slagord i valgkampen for fire år siden: Change. Det ble ingen change. For jødene styrer fortsatt. Det er budskapet når man kobler Obama med skjegg og hatt, slike konservative jøder bruker, og teksten.

Men giftigheten rammer ikke bare jødene. Den rammer også Obama og USA. Obama har skuffet venstresiden. Han er ikke innfridd forventningene. De siste avsløringene om dronekrigen har fått mange på venstresiden og de venstreliberale til å mene at han ikke er stort bedre enn Bush. I dag ville neppe Fredsprisen falt i god jord.

Hvis Obama skulle gjøre alvor av å presse Iran til å oppgi atomprogrammet vil det bli tolket som at han løper Israels ærend. Kort sagt: Obama levnes ingen ære. Det er svært liten entusiasme igjen, også i norske aviser.

Det er dette plakaten uttrykker, på en svært giftig måte. Selvsagt er den antisemittisk. Det er hovedbudskapet: Bak Obama står jødisk makt.

Det føyer seg inn i en tradisjon, som er lett gjenkjennelig fra Tyskland i mellomkrigstien: bak står jødene.

Hvis dette er fra folk som står på venstresiden, hvilket virker sannsynlig, er det nok et eksempel på at antisemittismen er blitt en faktor på venstresiden. Når skal det bli tema?

Det skal være sprayet slike avtrykk flere steder på St. Hanshaugen. Bildet ble tatt i Waldemar Thranes gate 13, 0171 Oslo, kl. 20:18 i går kveld.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂