VGs USA-korrespondent Eirik Mosveen har i dag en artikkel om den amerikanske milliardæren Sheldon Adelson og hans bidrag til Romneys valgkamp som må betegnes som tarvelig, simpel, og vulgær.

Det er det lille ordet «forpester» som gjør artikkelen giftig.

Ingressen lyder:

Han er den uhyre hemmelighetsfulle milliardæren som beskyldes for å forpeste valgkampen med sin vidåpne lommebok.

Over er den 79 år gamle skrøpelige Sheldon avbildet med sin unge kone Miriam i Jerusalem. Vi kan altså slutte oss til at Sheldon er jøde.

Her tårner fordommene seg opp: gammel rik mann, – og rik på spill, (følgelig umoralsk), gift med yngre kvinne, hemmelighetsfull – dvs. henfallen til renkespill i kulissene, som med sin «vidåpne lommebok forpester valgkampen». Det skal godt gjøres å klemme så mange fordommer inn i en setning. Hvis leseren får med seg at Sheldon er jøde blir bildet komplett.

Har Mosveen fått med seg dette? Trolig. Er det derfor han bruker det giftige ordet «forpeste»?

Det vi kan slå fast er at Mosveen her overkjører alle regler for god takt og tone blant amerikanere. Det er uspiselig selvfølgelig også for liberale å bruke slike insinuasjoner. De fleste vil med en gang lukte at de peker i en bestemt retning, at de er giftige, ondskapsfulle og rammer mennesker på en måte de ikke kan beskytte seg mot: rik, gammel, uærlig, en forgifter.

Akkurat som jødene ble beskyldt for å forgifte brønnene i middelalderen, bruker Mosveen dette bildet.

Men er det ikke Mosveen og VG som forgifter den norske debatten?

At dette kommer på trykk vitner om at VG fortsatt lar makten gå seg til hodet. Hemningene mangler. Noen vil si at dette er å overtolke. Men jøder har en meget utviklet nese for slike holdninger og de er finslepet over mange århundreder. Mosveen «mente» det ikke, men dette er ubevisste holdninger, og det har sklidd rett gjennom på desken.

Sheldon er for den internasjonalt orienterte et kjent navn. Det er nylig bestemt at han skal bygge et enormt Las Vegas utenfor Barcelona. Det VGs lesere får vite om ham er at han tjener sine penger på spill, og er under etterforskning for mulig hvitvasking og er mot fagforeninger. Det er alt Mosveen får ut av et to timer langt intervju Sheldon har gitt Politico.

I norske avisers optikk er de såkalte PAC’ene noe stygt som bare republikanerne driver med. At Obama og demokratene også har sine PAC og driver sin kampanje mot Romney med like harde midler, tier VG og norske medier om. Er det fordi de selv fungerer som PAC’er for Obama, helt frivillig og gratis?

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂