Nytt

Stillbilde: BBC Newsnight / YouTube.

 

I et manifest som Philippe Val søndag offentliggjorde i Le Parisien, tar den tidligere redaktøren for tidsskriftet Charlie Hebdo et flengende intellektuelt oppgjør med den nye antisemittismen i Frankrike.

Manifestet er underskrevet av 250 fremstående personer i politikk, samfunnsliv og åndsliv – blant andre tidligere president Nicolas Sarkozy, de tidligere statsministrene Manuel Valls og Jean-Pierre Raffarin, filosofene Pascal Bruckner og Alain Finkielkraut, skuespilleren Gérard Depardieu og forfatteren Boualem Sansal.

Teksten, som er omtalt også i Le Figaro, kommer ut tre dager før offentliggjøringen av en essaysamling førstkommende onsdag, «Le Nouvel Antisémitisme en France» (Albin Michel, red.), hvor femten intellektuelle tar for seg den samme åndelige giften.

De to utgivelsene finner sted måneden etter mordet på den 85 år gamle Holocaust-overlevende Mireille Knoll i Paris, som på tragisk vis aktualiserer temaet. Dette er det siste i en rekke av elleve antisemittiske drap i Frankrike de senere årene, det grusomste av dem kanskje tortrudrapet på Ilan Halimi i 2006 – hvor offeret i ukevis ble mishandlet bestialsk av en gruppe muslimer.

Frankrikes kultur er dypt rotfestet også i jødisk kultur, og et Frankrike uten jøder er ikke lenger Frankrike, men demokratisk bankerott, heter det i manifestet, som fastslår at jødenes frykt ledsages av politisk, offisiell og allmenn taushet – medienes inkludert.

Jøder har 25 ganger større sannsynlighet for å bli angrepet enn muslimer i Frankrike, fortsetter Philippe Vals tekst, og som oftest er det nettopp muslimer som står bak angrepene på jøder. I hovedstadsregionen har da også ti prosent av jødene sett seg nødt til å flytte fordi de følte seg utrygge der de bodde eller der barna gikk på skolen.

«Dette er en stille etnisk rensing som skjer i Clemenceaus og Emile Zolas land», slår Val fast, og forklaringen hans er ikke nådig:

Hvorfor denne tausheten? Fordi den islamske radikaliseringen, og antisemittismen den bærer med seg, hos deler av den franske eliten kun anses som uttrykk for et sosial opprør, selv om det samme fenomenet observeres i så forskjellige land som Danmark, Afghanistan, Mali og Tyskland. Fordi man foruten den ekstreme høyresidens gamle antisemittisme har antisemittismen til deler av den radikale venstresiden, som i antisionismen har funnet et alibi for å omgjøre jødenes bødler til samfunnets ofre. Fordi en krypende valganalyse viser at det er ti ganger flere muslimer enn jøder som stemmer.

Imamer som sier at antisemittismen truer islam, friheten og verdensfreden, er under politibeskyttelse, hvilket sier mye om skrekkregimet som islamistene påfører Frankrikes muslimer, fortsetter manifestet, som også går løs på Koranen:

Vi forlanger derfor at versene i Koranen som tar til orde for drap eller avstraffelse av jøder, kristne og ikke-troende blir erklært som foreldede av teologiske autoriteter,

slik Bibelen er blitt gjenstand for kritikk og den annet vatikankonsil tok et oppgjør med den katolske antisemittismen. På den måten kan ikke hellige tekster benyttes til å rettferdiggjøre forbrytelser, sier manifestet, som forventer at «islam i Frankrike viser vei». Vi holder ikke pusten.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.