Mireille Knoll overlevde holocaust, men ikke sin muslimske nabo. 23. mars 2018 ble hun funnet drept med 11 knivstikk i sin egen leilighet.

Mireille ble 85 år.

Nå er hennes nabo dømt til livstid i fengsel for knivdrapet. En medtiltalt ble frikjent for drap, men kjent skyldig i tyveri med antisemittisk motiv og dømt til 15 års fengsel.

Drapet førte til kraftige reaksjoner og økt oppmerksomhet om voksende antisemittisme i Frankrike.

Drapet på Mireille Knoll var dengang det siste i en rekke av elleve antisemittiske drap i Frankrike, det grusomste av dem kanskje torturdrapet på Ilan Halimi i 2006 – hvor offeret i ukevis ble mishandlet på bestialsk vis av en gruppe muslimer.

Jøder har 25 ganger større sannsynlighet for å bli angrepet enn muslimer i Frankrike, og som oftest er det nettopp muslimer som står bak angrepene på jøder.

I Paris-regionen har ti prosent av jødene sett seg nødt til å flytte fordi de følte seg utrygge der de bodde eller der barna gikk på skolen.

Jødenes frykt ledsages av politisk, offisiell og allmenn taushet – medienes inkludert, het det i et manifest Philippe Val offentliggjorde i Le Parisien en måned etter drapet på Mireille. Den tidligere redaktøren for Charlie Hebdo tok et flengende oppgjør med den nye antisemittismen i Frankrike.

Manifestet var underskrevet av 250 fremstående personer i politikk, samfunnsliv og åndsliv – blant andre tidligere president Nicolas Sarkozy, de tidligere statsministrene Manuel Valls og Jean-Pierre Raffarin, filosofene Pascal Bruckner og Alain Finkielkraut, skuespilleren Gérard Depardieu og forfatteren Boualem Sansal.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.