Bildet: Kabili Traore (27) var nabo til Sarah Halimi (65) som han er tiltalt for å ha kastet ut fra altanen slik at hun døde. Traore skal ha inntatt en stor mengde cannabis, men ikke mer enn at han var tilregnelig, ifølge rettsmedisinere. 

En Holocaust-overlevende på 85 år ble fredag kveld stukket og brent i hjel i sin leilighet i Paris. Politiet har pågrepet en mistenkt. En organisasjon som bekjemper antisemittisme sier det dreier seg om et antisemittisk drap.

Holocaust survivor’s body found burnt, stabbed in Paris apartment

The National Bureau for Vigilance Against Anti-Semitism, or BNVCA, wrote in a statement Sunday that the suspected murder of the 85-year-old woman, identified by BNVCA and in the French media only as Mireille K., “is reminiscent of the crime committed against Sarah Halimi,” a 66-year-old Jewish teacher and physician, whom prosecutors say was murdered by her Muslim neighbor in April partly in connection with her Jewish identity.

Sarah Halimis død vakte sterke reaksjoner fordi de antisemittiske motivene var åpenbare. Likevel måtte det press til fra familie og et opprop fra franske intellektuelle, før forhørsdommeren erkjente at det var et antisemittisk drap.

Etter alt å dømme har det skjedd noe tilsvarende med Mireille K.

According to the BNVCA, the octogenarian’s body was set on fire Friday night. Her charred body also had at least 11 stab wounds. Police have a suspect in custody in connection with her death.

The victim was found dead in her apartment on Philippe August Street in Paris’ 11th District, in the city’s east near the Nation Square. She reported in the past to authorities about a man from the same street, whom she said had threatened to “burn her,” BNVCA wrote.

Le Monde   Le Parisien

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.