En fransk soldat holder vakt ved synagogen i Neuilly sur Seine utenfor Paris den 13. januar 2015. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

45 prosent av de spurte i en undersøkelse blant jøder i Frankrike som Ifop har utført for American Jewish Committee (AJC), sier at de råder barna sine til å skjule at de er jødiske for å unngå aggresjon og fornærmelser.

55 prosent ber barna la være å bruke kjennetegn som kippaen eller Davidstjernen, og 60 prosent ber dem unngå bestemte bydeler, opplyser Le Parisien, som har offentliggjort funn fra undersøkelsen eksklusivt.

68 prosent av de spurte har vært sjikanert, og 20 prosent har vært utsatt for vold fordi de er jøder. En hovedarena for slike hendelser er skolene og universitetene.

I henhold til Ifops data mener 85 prosent av de franske jødene at antisemittismen er økende i landet, en oppfatning som deles av 64 prosent i befolkningen generelt.

Undersøkelsen viser at antisemittiske oppfatninger er mer utbredt det blant muslimer i Frankrike enn hos gjennomsnittet i befolkningen, og aller mest blant muslimer som går regelmessig i moskeen. I denne gruppen er det 61 prosent som mener at «jødene har for mye makt», mens den tilsvarende andelen er 40 prosent blant muslimer som ikke går i moskeen.

Franske myndigheter har den senere tiden stengt noen moskeer der det har vært antijødiske prekener, senest i Cannes den 12. januar. Frankrike har i løpet av de ti siste årene opplevd en voldsbølge mot jøder, som Mohammed Merahs drap på jødiske skolebarn i Toulouse i 2012, angrepet på Hypercacher-butikken i Paris i 2015 og de antisemittiske drapene på blant andre Sarah Halimi og Mireille Knoll.

Titusenvis av jøder har forlatt Frankrike til fordel for land som Israel og USA siden årtusenskiftet.

 

Homelands – hvor skal europeerne ta veien?

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.