En butikk i Oslo har hengt opp en plakat der det står: «Israel-venner ingen adgang». Likevel finner ikke politiadvokat Anders Briskodden grunn til å reagere.

«Dersom en butikk nekter personer adgang på en slik måte som fremgår av plakaten, er det politiets vurdering at det ikke er straffbar diskriminering etter straffeloven § 186», heter det i vurderingen fra politiadvokat Anders Briskodden.

Dette er den tredje merkelige vurderingen Oslo-politiet har kommet med i saker som gjelder hatkriminalitet mot jøder.

Først ville man ikke karakterisere et Israel-flagg med hakekors som hatkriminalitet. Samtidig sa man at det ikke var forbudt å vise hakekorsflagg offentlig. Begge deler strider mot allmenn rettsoppfatning.

Når en butikk setter opp et skilt som minner om nazistenes skilt «Kjøp ikke hos jøder», synes ikke Oslo-politiet at det er grunn til å reagere. De synes å ha null historisk bevissthet.

Dette er det samme politiet som sier at de prioriterer å bekjempe hatkriminalitet.

Noe må være alvorlig galt ved undervisningen på Politihøgskolen og ved rettsoppfatningen hos politijuristene.

De viser toleranse for grov antisemittisme, samtidig som angrep på jøder eksploderer.

Oslo-politiet er i ferd med å miste all troverdighet i forhold til jøder og israelske interesser.

En butikk i Oslo hadde en plakat hvor det sto at Israel-venner ikke var velkomne. Ifølge politiet var dette ikke straffbar diskriminering, skriver Verdinytt.

Mange reagerte på plakaten, og Verdinytt sendte et bilde til vurdering hos Oslo politidistrikts hatkrimgruppe.

«Dersom en butikk nekter personer adgang på en slik måte som fremgår av plakaten, er det politiets vurdering at det ikke er straffbar diskriminering etter straffeloven § 186», heter det i vurderingen fra politiadvokat Anders Briskodden.

Han begrunner det med at her nektes folk på grunn av politiske standpunkt og ikke på grunn av at man tilhører en bestemt etnisk eller religiøs gruppe. Innholdet er heller ikke straffbart som hatefulle ytringer, mener Briskodden.

Derimot kan plakaten rammes av likestillings- og diskrimineringsloven. Verdinytt har derfor kontaktet Likestillings- og diskrimineringsombudet og venter på svar derfra. (NTB)

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.