https://x.com/BMWK/status/1720130870864998800?s=20

 

Den tyske visekansler Robert Habeck tar et sylskarpt oppgjør med de som kaller Hamas en frigjøringsbevegelse. Har vi hørt lignende klar tale fra utenriksminister Barth Eide eller Støre? Ordet terror og fordømmelse måtte snarere dras ut av dem.

Det gir grunn til håp at en tysk visekansler fra De grønne så klart ser Tysklands ansvar og erkjenner at noe er fundamentalt galt når jøder ikke lenger er trygge i Tyskland 80 år etter Holocaust.

Muslimer vil gjerne ha beskyttelse mot høyreekstreme, men da må de samtidig ta avstand fra de som vil skade jøder. Ærlig talt har reaksjonen vært svak, sier Habeck.

Han har nylig vært i Tyrkia der han fikk spørsmål om hvorfor propalestinske demonstrasjoner er forbudt i Tyskland. Fordi man i Tyskland ikke ønsker å høre antisemittiske slagord, var svaret.

Men i Norge synes norsk politi å ha en helt annen oppfattelse. Her er det OK å vanhellige det israelske flagget med hakekors, trampe og spytte på det. Og en politiadvokat sier at det heller ikke er noe i veien for å vise hakekorsflagget offentlig.

Å nekte Israel-venner adgang til en butikk med skilt, var det heller ikke noe i veien for.

Norske myndigheter trekker i en helt annen retning enn Tyskland. Er det den tyske okkupasjonen som gjør at vi føler vi kan tillate oss en toleranse som rammer jødene? Har vi glemt at det var norsk statspoliti som hentet jødene? Noen var heltemodige og hjalp jødene over til Sverige. Men brorparten ble sendt med M/S Donau til Auschwitz.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.