NRKs barnekanal Super skal også ta opp de vanskelige sakene. Begrepet høyreekstrem er følsomt. Når NRK skal forklare barn det sier redaksjonen også noe om seg selv.

Høyreekstreme holdninger er en måte å tenke på.
De som har en slik måte å tenke på, en ideologi, mener at noen mennesker i samfunnet har en bedre kultur enn andre.
De kan også mene at noen mennesker er klokere eller mer verdt enn andre, og at noen religioner er mer riktig og viktigere.
Fra 2. verdenskrig kjenner vi de fæle historiene om nazistene som forfulgte og drepte jøder.
I dag vet vi at Anders Behring Breivik mener at Islam ikke er noen bra religion, og at han ikke vil at muslimer skal bo og være i Norge og Europa. Derfor sier vi at han er høyreekstrem.
Han gir Arbeiderpartiet skylden for at mange mennsker som bor i Norge er muslimer, og derfor drepte han AUF-ungdommene på Utøya.

Dette blir svært enkelt. Å beskrive kompliserte forhold på et slikt nivå er nærmest dømt til å mislykkes.

Hvis definisjonen på høyreekstreme er den NRKs barneavdeling gir – å føle eller mene seg bedre enn andre – så finnes det mangre andre grupper høyreekstreme i Norge. Men det kommer barneavdelingen neppe til å problematisere med det første.

At det lages en enkel kobling mellom muslimer i Norge, Ap og Utøya er også problematisk. Spørsmålet er om det er riktig å introdusere barn for så enkle kausalkjeder på en alder hvor de ikke har forutsetning for å forstå.

Hva betyr høyreekstremisme?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.