Gårsdagens sesjon i rettssal 250 var det man på engelsk kaller devastating. Det var ikke bare det tiltalte sa, det var måten han sa det på, og det var ikke den fysiske beskrivelsen, det var hensikten og mentaliteten bak ordene som slo en i bakken.

Når en kommer hjem får en behov for å erklære hjemmet som Breivik-fri sone. Jeg tror mange som overværer rettssaken føler det slikt. De orker ikke mer.

Det som gjengis i mediene er også bare en svak skygge av det som sies. Journalister har problemer med å slippe følelser løs, og å bruke seg selv. Deres profesjonelle self kommer i veien.

Men skal man dekke og forstå det som sies i rettssal 250 må man benytte hele seg.

Aktoratet er de som har vist at de er på høyden. De vet hva de har foran seg. De har lest saken riktig, trolig takket være et svært dyktig politiarbeid.

Men selv Svein Holden ble rystet i går, og er stor nok til å innrømme det.

Det var nye ting som kom frem i går, dette hadde han ikke en gang sagt i politiavhør. Det var Behring Breiviks triumf, hans historiske øyeblikk, hvor han kunne replay og utbrodere det han ikke rakk.

På en måte var torsdagen en live event, der Behring Breivik både tok hevn og demonstrerte sine evner og sin viljestyrke. De som hørte ham forsto at han ville ha gjennomført planene hvis han hadde kunnet. Han har allerede bevist hva han er i stand til. Slik fikk ordene hans om 1. mai-toget, Blitz, SKUP og Dagsavisen en forferdelig virkning.

Breivik beskrev våpen som flammekaster og halshogging som psykologisk potente våpen. Han har en sjelden evne til å lukte svakhet og hvordan man psykologisk knuser mennesker.

På en måte fikk han brukt rettssal 250 til dette igår, han brukte tiltalebokssen som plattform for sin psykologiske krigføring. Forstår pressen dette? Dommerne?

Det som kom frem i går var ikke bare en forklaring, i retrospekt. Det var en del av Breiviks pågående terror.

Han har jo selv sagt at alt er for å «selge», og igår «solgte» han, men det var i form av psykologisk terror.

Dermed er det han som er subjekt og prime mover.

Man må bare være glad for at dette ikke går direkte ut til folket. Det ville være å gi den perfekte ridder en gave, å innfri alle hans ønsker. ABB knuser alt han kommer i berøring med.

Pressen fortsetter å mase om åpenhet og at alt må frem. De har ikke forstått at i denne åpenheten er det Breivik som har initiativet. Det er drama på høyeste nivå. Det er ikke en vanlig rettssak vi snakker om. Midt oppe i rettssaken får Breivik utspilt sin happening, og i går var det den som overtok. Vi blir sittende som i transe og lytte, og Breivik smiler og vil bare si mer.

Det er lett å mista dette for vilje til tilståelse. Det er noe helt annet. Breivik er i aksjon.

Saken burde vært ført for lukkede dører. Offentligheten var ikke forberedt og ikke rustet til å forstå det som foregår, og nå går det for fort. Det som kommer lammer oss.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂