Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden holdt sterke innledningsforedrag da hovedforhandlingene startet i sal 250 mandag. Forsvarer Geir Lippestad har en vanskeligere oppgave.

Aktoratet har nok av materiale å ta av. Tiltalte erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffeskyld.

Særlig Svein Holdens gjennomgang av 22/7 var en rystende opplevelse. Til tross for alt man har lest, sitter tilhørerne som limt fast. Det er kanskje godt at dette ikke gikk rett ut i de tusen hjem. Samtidig har det en sjelden sterk overbevisningskraft. Hvis man skal forstå Regjeringskvartalet og Utøya, bør man høre Holdens presentasjon.

Det var kombinasjonen av streng sakelig dokumentasjon, ledsaget av filmklipp og lydbiter, som gjorde utslaget.

22/7 er et slags Stunde Null, et nullpunkt, og Holden lot oss føle det. Vi ble transportert tilbake.

Det fikk en ekstra dimensjon fordi gjerningsmannen satt rett ovenfor, og hans ansikt røpet ingen emosjon da bilen viste seg og ble parkert utenfor H-blokka, og sjåføren forlot bilen, med 7 minutters brenntid på lunta. Vi så mennesker som beveget seg rundt Einar Gerhardsens plass, og visste at det var sekunder til det smalt. Breivik smilte.

Et annet sterkt moment var Breiviks annen telefonsamtale til politiet fra Utøya kl 1830. Det var etter at han hadde gjennomført massenedslaktingen, men stemme var rolig, ovenpå, det var ingen mann som sto midt i en massakre. Han sa rolig og kaldt at operasjonen var gjennomført og han var derfor villig til å overgi seg. Ikke rart at politikvinnen, som satt i operasjonell ledelse, ble forvirret. Det var nettopp denne siden ved Breivik som forvirret politiet fra første stund, og kan man legge til: fortsatt forvirrer, om ikke politiet så en del av pressen. De har problemer med å ta det inn over seg. Man vil helst ha gjerningsmannen i et format som passer inn. Men Breivik sprenger disse grensene.

Også forsvarets grenser. Lippestad gjorde det klart i en kort presentasjon at han vil vise at Breiviks ideologi deles av mange. Dette for å bevise hans tilregnelighet. Men klienten hans motsier hans påstand om rasjonalitet, uavlatelig. Selv kommunikasjonen mellom forsvarer og klient virker anstrengt. Lippestad har en uhyre vanskelig oppgave.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.